måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ledningskris kan hota akuten i Kalmar

Publicerad: 3 april 2014, 10:00

Sjuksköterskor i Kalmar protesterar mot att ledningsansvariga på akuten inte får något tillägg. Hostar inte ledningen upp ett lönetillägg till sommaren utför de endast akutsjuksköterskans arbetsuppgifter.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar länLänssjukhuset i Kalmar

54 sjuksköterskor på akutkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar har skrivit ett öppet brev till landstingsledningen och sjukhusledningen, rapporterar Sveriges Radios P4 Kalmar.

På sjukhuset finns 26 sjuksköterskor med ett ledningsansvar. De är arbetsledare på golvet med erfarenhet och kompetens att arbetsleda personal, ansvara för flödet genom akuten och mobilisera akutmottagningens personal för omhändertagande av patienter vid hög arbetsbelastning och stora olyckshändelser, enligt brevet.

I dagsläget får de här akutsjuksköterskorna ingen ersättning för det extra arbete och det ansvar som positionen för med sig. Inför sommaren, då ledningsansvaret blir mer påfrestande med ökat tryck på mottagningen och med mindre erfarna sommarvikarier, kräver sjuksköterskorna en lägsta lönehöjning på 2 700 kronor per månad. Detta i linje med landstingets egna riktlinjer för ”lönesättning för särskilda tillfällen”, enligt sjuksköterskorna. Tillägget vill de ha från 1 juni för att gå med på att ta ledningsansvar vid akuten.

Annars kommer de enbart att utföra en akutsjuksköterskas arbetsuppgifter.

Sjukhusledningen reagerade direkt. Sjukhusdirektören Johan Rosenqvist säger till Sveriges Radios P4 Kalmar att han träffade klinikledningen samma dag för att bestämma hur frågan ska hanteras.

– Vi måste ju ha en dialog med medarbetarna och den startar vi på kliniknivå där ledningen ska träffa medarbetarna och sen får vi se vad diskussionen ger, säger Johan Rosenqvist till P4 Kalmar.

Han säger också att sjuksköterskorna med ledningsansvar får en viss kompensation i dag, eftersom det räknas som en merit vid löneförhandlingen.

Både sjukhusledningen och akutsjuksköterskorna är annars överens om att modellen är en bra metod för arbetsledning.

Läs hela sjuksköterskornas brev via Sveriges Radios hemsida.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev