Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Legionellautbrott i Huddinge

Publicerad: 24 januari 2011, 13:49

Ett stort utbrott av legionellabakterier har drabbat Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hittills har en patient insjuknat.


Det är främst en avdelning på den njurmedicinska kliniken som är drabbad.  Där har bakterien påträffats i höga mängder vid ett flertal tappställen – inklusive administrativa lokaler och läkarexpeditionen vid den aktuella vårdavdelningen.

– Den här bakterien är normalt inte farlig och kan finnas lite här och där, men om man har nedsatt immunförsvar kan den ställa till problem, säger chefläkaren Ann-Britt Bolin.

Legionella-bakterien trivs i vatten som är mellan 18 och 45 grader varmt. Därför har sjukhuset nu höjt vattentemperaturen i hopp om att bli av med de objudna gästerna.

– Vi har även bytt ut duschslangar, duschmunstycken och spolat vattenledningarna, säger hon.

Enligt verksamhetschefen Mats Söderhäll uppmättes vattentemperaturen till knappt 50 grader innan åtgärderna sattes in. Men det är inte är tillräckligt, konstaterar Smittskyddsinstitutet på sin hemsida. I stället måste vattnet vara minst 50 grader.

Varför det landstingsägda fastighetsbolaget Locum, som sköter de aktuella fastigheterna, inte har säkerställt en tillräckligt hög vattentemperatur, kan Ann-Britt Bolin inte svara på.

Hittills har en patient på den aktuella vårdavdelningen insjuknat.

– Men vi räknar med att de nu vidtagna åtgärderna kommer att få bukt med de här bakterierna, säger Ann-Britt Bolin.

En infektion av legionella-bakterier kan ge upphov till legionärssjukan, uppkallad efter de amerikanska krigsveteraner hos vilka sjukdomen först upptäcktes 1976. Legionärssjukan är en lunginflammation som oftast resulterar i hög feber, huvudvärk, muskelvärk samt diarré. År 2004 insjuknade 15 personer i Lidköping i sjukdomen, varav två avled.

Legionärssjuka är en anmälnings- och smittspårningspliktig sjukdom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News