Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Leijonborg ska diskutera Kinas handel med organ

Publicerad: 25 oktober 2006, 13:08

KI-samarbetet med kinesiska partners som tjänar pengar på att sälja avrättade fångars organ blir nu en fråga för den svenska regeringen. Forskningsminister Lars Leijonborg (fp) kommer att ta upp organhandeln med Kinas regering.


Dagens Medicin avslöjade i nr 42/06 att Karolinska institutets samarbetspartners Peking University och Fudan University tjänar miljontals kronor varje år på att sjukhus som universiteten äger säljer och transplanterar organ från avrättade fångar.

Nyheten om organhandeln upprör utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg.

– Som svensk reagerar man naturligtvis mot dödsstraff över huvud taget. Men att dödsstraff kopplas ihop med organdonation är en extra obehaglig dimension. Det kan ju alltid smyga sig in en misstanke om att domarna påverkas av behovet av organen, säger Lars Leijonborg.

– Vi ska fortsätta kampen mot dödsstraff över huvud taget. Och den här kopplingen till organdonation finns det anledning att vara extra kritisk mot.

Undertecknat av Pagrotsky
2004 slöt den dåvarande socialdemokratiska svenska regeringen ett ramavtal med den kinesiska regeringen om ett ömsesidigt forskningssamarbete. Avtalet är undertecknat av dåvarande svenska forskningsministern Leif Pagrotsky (s) och den kinesiske forskningsministern.

Avtalet är ett ramavtal med syfte att främja förbindelserna mellan de båda länderna inom gemensamt överenskomna vetenskapliga och tekniska områden i fredliga syften och på grundval av ömsesidig nytta.

I början på 2007 planerar de svenska och kinesiska regeringarna en uppföljningskonferens till det träffade avtalet.

– I det sammanhanget tycker jag det vore lämpligt att den här frågan tas upp. Kineserna måste få klart för sig att ur svensk synpunkt så är det här oetiskt. Och det måste säkerställas att det inte finns något som helst direkt eller indirekt samband mellan den här verksamheten och det man samarbetar med Sverige om, säger Lars Leijonborg.

Kan Sverige ställa krav på Kina att denna organhandel ska upphöra?

– Det är klart att Kina är en suverän stat. Men vi kan framföra åsikter. Sedan kan resultatet av diskussionen givetvis påverka våra beslut. Till att börja med tycker jag att det är rimligt att vi för fram att ur vår synpunkt, med våra värderingar, så är det oetiskt att använda organ från avrättade. Vi bör göra klart att det är oacceptabelt att något forskningssamarbete med Sverige på något sätt är förknippat med detta.

Hur ser du på att Karolinska institutet samarbetar med kinesiska universitet som har intressen i organhandeln?

– Jag noterar ju att  KI  har reagerat starkt när den här uppgiften har kommit fram.

Vad bör KI göra nu?

– Ledningen har ju redan markerat att den tänker ta upp det här med sina samarbetspartners och den har konstaterat att detta strider mot  KI  :s egna etiska principer.

Hur bör detta påverka KI:s fortsatta samarbete med de kinesiska universiteten?

– Det är svårt för mig att svara på, eftersom jag inte vet vad de får för svar. Men jag tycker att det är bra att de till att börja med framför sina synpunkter.

Efter Dagens Medicins avslöjande gick  KI  ut med ett pressmeddelande där  KI  -ledningen förklarade att den kraftfullt tar avstånd från all verksamhet där mänskliga rättigheter kränks.  KI  förklarade också att man skulle granska sina samarbeten med universiteten i Kina och vilka eventuella kopplingar det finns till oetiska organtransplantationer.

KI :s rektor Harriet Wallberg-Henriksson gav etiska rådet i uppdrag att utarbeta ett förslag för  KI:    s internationella samarbeten, med särskilt fokus på länder där man kan misstänka att mänskliga rättigheter kränks

Stefan Helte

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev