Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lena Furmark blir ny statssekreterare

Publicerad: 19 september 2013, 08:52

Regeringen har utsett Lena Furmark till ny statssekreterare efter Karin Johansson.


Lena Furmark (KD) tillträder omedelbart posten som statssekreterare hos socialminister Göran Hägglund (KD) efter dagens regeringsbeslut. Sedan 2010 har hon varit politiskt sakkunnig på socialdepartementet och arbetat nära Karin Johansson och Göran Hägglund. I den rollen har hon haft ett stort inflytande över vårdpolitiken och rankades som nummer 13 på Dagens Medicins maktlista i år.

Före tiden på socialdepartementet har Lena Furmark bland annat jobbat som affärsutvecklingschef inom hälso- och sjukvård på Microsoft och som stabschef på dåvarande Landstingsförbundet. Hon är utbildad sjuksköterska och har också en examen i juridik och en kandidatexamen i statsvetenskap och nationalekonomi.

Som statssekreterare blir hon nu Göran Hägglunds närmaste medarbetare. En roll hon ser fram emot.

– Jag har en väldigt stark drivkraft kring de här frågorna. Jag har jobbat i och kring sjukvården i hela mitt yrkesliv och känner oerhört starkt för den här sektorns utveckling, säger Lena Furmark till Dagens Medicin.

Hon nämner den strategi för kroniska sjukdomar som regeringen beslutade om i höstbudgeten som ett av de områden hon brinner för att arbeta med. Lena Furmark säger också att hennes egen bakgrund i vården gör henne extra engagerad i frågor som handlar om vårdpersonalens arbetsvillkor.

– Det är viktigt att arbeta med att göra vården till en stimulerande arbetsplats. Vi måste titta på vad vi kan göra för att göra det mer lockande för unga att arbeta i vården.

Lena Furmarks tidigare tjänst som politiskt sakkunnig hos Göran Hägglund tas nu över av Henrik Kjellberg som har arbetat som politiskt sakkunnig hos barn- och äldre minister Maria Larsson (KD).

Relaterat material

Karin Johansson avgår NY

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev