Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lendahl lämnar Nobelförsamlingen efter Macchiarini-skandalen

Publicerad: 20 december 2016, 07:39

Urban Lendahl.

Foto: Martin Stenmark

Urban Lendahl avgår från Nobelförsamlingen och Cancerfondens forskningsnämnd, på grund av sitt agerande i Macchiarini-skandalen.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Urban Lendahl är professor i genetik vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, KI, det universitet där Nobelförsamlingen som utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin har sitt säte.

Beslutet att lämna Nobelförsamlingen är hans eget, säger han i ett pressmeddelande från KI.

– Jag anser att jag har gjort felbedömningar, och för att hålla Nobels renommé rent tar jag beslutet att avgå ur Nobelförsamlingen.

I januari i år sändes dokumentärserien Experimenten, som avslöjade turerna kring kirurgen Paolo Macchiarini och de ingrepp som kostat flera människor livet. Men redan i augusti år 2015 hade KI:s rektor friat Paolo Macchiarini från forskningsfusk, och det är i samband med detta som Urban Lendahl anser att han själv har gjort fel. Han deltog som ämnesexpert vid presskonferensen där KI offentliggjorde beslutet, tvärtemot den externa utredaren Bengt Gerdins utlåtande.

– Jag fick se beslutet ett par veckor innan det skulle offentliggöras. Jag läste beslutstexten men inte hela det underliggande materialet, och trodde att KI hade gjort sin bedömning rätt. Det jag inte gjorde, som borde ha varit en naturlig reaktion när beslutet gick emot utredaren, var att yrka på att ärendet skulle återremitteras eller granskas av ytterligare experter, skriver Urban Lendahl.

Urban Lendahl var också en av de 14 forskare som i ett brev till rekryteringsutskottet uppmuntrade rekryteringen av Macchiarini, och beslutade att det forskningscenter som han ledde skulle bidra med ekonomiskt stöd i rekryteringen.

– I efterhand var det en felbedömning och jag önskar att jag hade borrat djupare i hans cv.

Urban Lendahl lät också Paolo Macchiarini vara kvar som talare på en vetenskaplig konferens som han organiserade i november 2015. Han skriver att SVT-dokumentären ändrade hans syn på Paolo Macchiarinis forskning, eftersom de bland annat visade att patienter som inte var dödligt sjuka hade opererats. Redan efter att dokumentären sänts tog han paus från sitt arbete i Nobelförsamlingen.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev