Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lennart Axelsson lämnar facket

Publicerad: 28 januari 2011, 09:47

Valet att lämna Sveriges farmacevtförbund för att bli vice vd i Boots Farmacevtföretagarna var både lätt och svårt, berättar Lennart Axelsson.
(Ny version 28/1, kl 16.05)


– Det är klart att det är med ett visst vemod jag lämnar befattningen som förbundsdirektör, jag har ju jobbat som det i över 20 år och känner väldigt mycket för förbundet och för farmaceutprofessionen, säger Lennart Axelsson till Dagens Apotek.

De senaste åren har han både varit förbundsdirektör för fackförbundet Sveriges farmacevtförbund och vd i Farmacevtföretagarna, ett bolag som tidigare var kopplat till fackförbundet.

Sedan i somras samarbetar Farmacevtföretagarna i stället med den internationella apotekskoncernen Alliance Boots. Målet är att öppna 100 nya Boots-apotek som ägs av småföretagare.

Såg du någon intressekonflikt i att du skulle företräda samtliga farmaceuter som förbundsdirektör och samtidigt företräda Boots-företagarna?

– Ja, det går ju inte i längden. Att i ett uppstartsskede göra detta för att främja mångfalden har jag tyckt varit rimligt, men självklart måste det finnas en bortre tidsgräns för ett sådant engagemang, säger Lennart Axelsson.

I valet mellan att stanna på fackförbundet och att satsa på Boots, så segrade det senare alternativet. Ett skäl är att Lennart Axelsson känner ett ansvar gentemot de entreprenörer som han marknadsfört den nya kedjan mot.

– Jag kände att jag ville satsa på något nytt och spännande och få möjlighet att vara med och förverkliga den här idén, säger Lennart Axelsson.

Dessutom tror han att det kan vara rätt tid att lämna förbundet nu, när monopolet ersatts av en omreglerad marknad och fackets uppgift blir delvis ny.

– De uppdrag som förbundet står inför de kommande åren är ju att marknadsföra farmaceutprofessionen och att föra fram förslag mer offensivt om hur man kan förbättra läkemedelsanvändningen i samhället. Då tycker jag att det kan passa med en ny profil på ledningsposten, säger Lennart Axelsson.

Den 1 februari tillträder han sin nya tjänst som vice vd för Boots Farmacevtföretagarna. Det är ett servicebolag som ägs till 49 procent av Farmacevtföretagarna och till 51 procent av Alliance Boots.

Boots Farmacevtföretagarna sköter bland annat IT, marknadsföring och inköp åt Boots-apoteken. Där kommer Lennart Axelsson att ansvara för kommunikation, samhällskontakter och rekryteringen av nya apoteksentreprenörer. Tillförordnad vd för Boots Farmacevtföretagarna är Margit Unander.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News