Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Leta efter lungcancer hos rökare är till ingen nytta

Publicerad: 23 mars 2005, 14:16

Att screena efter lungcancertumörer kan göra mer skada än nytta. Det finns inga belägg för att tidig upptäckt av dessa tumörer räddar liv, enligt en ny studie som publiceras i det kommande numret av tidskriften Radiology.


Årlig screening efter lungcancertumörer riskerar att göra mer skada än nytta. Det finns inga belägg för att tidig upptäckt av dessa tumörer räddar liv och de många falskt positiva svar som en sådan screening ger är kostsam och riskerar att påverka patienternas livskvalitet negativt.

Den slutsatsen drar Stephen Swensen och hans kolleger vid Mayo Clinic, Rochester, USA, efter att ha studerat 1 520 rökare med hög risk för att utveckla lungcancer.

I USA dör drygt 160 000 personer i lungcancer varje år. Det är fler liv än vad bröst-, prostata-, och koloncancer skördar tillsammans.

Ett antal studier har undersökt effekten av tidig screening av lungorna med hjälp av datortomografi. Men hittills har ingen lyckats visa att en sådan screening skulle minska dödligheten i lungcancer, detta trots att tidig upptäckt av dessa tumörer ofta är det enda sättet att framgångsrikt kunna behandla dem.

Mellan åren 1999 och 2004 fick rökarna genomgå en årlig undersökning med hjälp av datortomografi. Stephen Swensen och hans medarbetare identifierade 3 356 mindre knölar hos 1 118 patienter, eller 73,6 procent. Under samma period konstaterades 68 fall av primär lungcancer hos 66 patienter. Cirka 69 procent av patienterna hade åtminstone ett fall av ett falskt positivt fynd, som definierades som en icke-förkalkad knöl som var godartad.

Detta ställer till problem, menar Stephen Swensen. Ungefär hälften av de knölar som hittas i normal fall och som misstänks vara maligna, är i själva verket godartade. Den kirurgi som krävs för att diagnostisera dessa knölar är dyr och kan påverka livskvaliteten hos patienterna negativt. Vissa drabbas av en kronisk smärta. Dessutom leder denna kirurgi till att mellan 3 och 5 procent av patienterna dör.

Därför, sammanfattar Stephen Swensen, finns det all anledning att vara försiktig med lungcancerscreening.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev