Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Leukemi ovanligare hos dagisbarn

Publicerad: 29 April 2008, 12:42

Risken att drabbas av leukemi kan minska med upp till 30 procent hos barn som umgås i större grupper, som till exempel förskolan. Det visar amerikanska forskare som har vägt samman resultatet av flera olika studier.


Forskare vid The University of California, Berkeley i USA, har granskat 14 studier som sammanlagt omfattar närmare 20 000 barn. Av dem utvecklade 6 000 barn akut lymfatisk leukemi, skriver BBC News Health.

Leukemi är den vanligaste cancerformen bland barn. Ungefär ett barn av 2 000 drabbas. Och den vanligaste formen av leukemi bland barn är akut lymfatisk leukemi, ALL.

Varför vissa barn drabbas av sjukdomen men inte andra är det ingen som vet. Men vissa forskare tror att infektioner tidigt i livet kan ha betydelse.

Teorin är att det någon gång under fosterstadiet sker en genetisk mutation och att det under tidig barndom behövs något ytterligare som exempelvis en infektion för att sjukdomen ska bryta ut.

Men forskarna tror också att vissa infektioner kan ha en skyddande effekt, exempelvis de infektioner som ofta sprids i större barngrupper. Tanken är att dessa infektioner tränar immunförsvaret.

Forskarna såg att i 12 av de 14 studierna fanns en skyddseffekt mot leukemi tack vare social interaktion. Och om de svagaste studierna togs bort från metanalysen blev skyddseffekten mer tydlig, ända upp till 30–40 procent.

Enligt professor Patricia Buffler vid The University of California visar forskningen att det kan finnas en koppling mellan akut lymfatisk leukemi och de infektioner som barnet utsätts för under tidig barndom, men att det behövs mer forskning för att exakt visa hur denna koppling ser ut.

Patricia Buffler och hennes kollegor kommer att presentera resultaten vid en konferens om leukemi i London, Storbritannien, inom kort.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev