tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lex Maria-anmälningar granskas i tusental

Publicerad: 5 oktober 2012, 08:30

Håller sjukvårdens anmälningar om misstag i vården måttet? Det är frågan när lex Maria-anmälningar ska granskas av Socialstyrelsen.


När ett misstag skett inom vården ska händelsen utredas lokalt och en lex Maria-anmälan skickas till Socialstyrelsen. Men vilken kvalitet anmälningarna har, och om sjukvården verkligen gjort analyser och bedömningar på rätt sätt finns det liten kunskap om. Det anser i alla fall den mångåriga patientsäkerhetsforskaren Synnöve Ödegård.

– Det finns en risk för att brister i organisationen, som kan ha bidragit till misstagen, inte lyfts fram i vårdgivarens analys. Att Socialstyrelsen granskar vårdgivarnas utredningar är därför viktigt, säger hon.

Nu ska myndigheten göra just detta. Alla lex Mariaanmälningar från 2011 och 2012 ska gås igenom i en särskild satsning.

– Vi ska titta på om, och hur, vårdgivarna gjort sina händelseanalyser och hur det systematiska patientsäkerhetsarbetet verkligen ser ut, berättar Anita Bashar Aréen, projektledare för granskningen.

Socialstyrelsens inspektörer kommer att sammanställa vilka brister de ser i vårdgivarnas anmälningar. Bara under fjolåret inkom 2 093 lex Maria-anmälningar till myndigheten.

– Syftet är förstås att se om patientsäkerhetslagen fått effekt. Det vi ser i granskningen ska vi kunna ha nytta av i vår fortsatta tillsyn, säger Anita Bashar Aréen.

Arbetet har precis inletts och ska vara klart i vår.

– Det här låter ju väldigt positivt. Jag hoppas att granskningen görs på ett kritiskt och objektivt sätt. Som man frågar får man ju svar. Det skulle behövas mer forskning på området, säger Synnöve Ödegård.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev