Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lexbase lanserar läkartjänst

Publicerad: 25 mars 2015, 10:55

Omstridda webbtjänsten Lexbase är klar med en testversion som gör det möjligt att lätt få fram enskilda läkares disciplinpåföljder.


Dagens Medicin rapporterade förra våren om att ett bolag med kopplingar till Lexbase begärt ut samtliga beslut om återkallelse av läkarlegitimation och disciplinpåföljder mot läkare för åren 2000 – 2012. Lexbase var då känt för sina indexerade domar från svenska domstolar.

Företaget bakom begäran av handlingarna ville dock inte berätta vad de skulle användas till. Men nu är alltså tjänsten lanserad, enligt ett pressmeddelande på Lexbase. Den uppges innebära ett fullständigt register över Sveriges samtliga läkare och tandläkare, deras specialiteter samt huruvida de varit föremål för disciplinärt beslut, såsom erinran, varning eller särskild prövotid. Även läkare som mist sin läkarlegitimation redovisas.

Efter begäran om handlingar gick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ut med information på sin hemsida eftersom myndigheten såg med oro på om uppgifterna skulle spridas på ett sådant sätt att färre skulle vilja anmäla eller framföra klagomål på läkare. Handlingarna är allmänna och har inget sekretesskydd.

Relaterat material

Läkare hängs ut på Lexbase

Läkare näst på tur för Lexbase?

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev