Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lidköping satsar på flera heltidsanställda uskor

Publicerad: 14 juli 2015, 08:25

Lidköpings kommun satsar i höst på att fler undersköterskor ska jobba heltid. Men projektet innebär också att den ordinarie personalen ska vara beredd att jobba på flera boenden.


Pilotprojektet har testats på arbetsgrupper i Lidköping tidigare och även funnits i olika former i städer som Borås och Luleå. Det rapporterar Sveriges Radio Skaraborg. Nu kommer projektet att testas under ett år från och med slutet av oktober. Detat innebär att vårdpersonal som i stor utsträckning jobbar deltid i dag ska erbjudas heltidsanställning. Målet är att sluta använda timvikarier och i stället ta hjälp av den ordinarie personalen i större utsträckning. Mia Andersson, en av projektets ansvariga, säger till radion att det kommer att ställa högre krav på ordinarie undersköterskor.

Men flera undersköterskor menar att den nya anställningsformen innebär att de kommer att tvingas att jobba på flera enheter. Det leder till fler nya ansikten för de äldre och en personal som inte känner brukarna, enligt Linda Chamoun på Tolsjöhemmet.

– Man vill ha sin tid på sina respektive avdelningar. Vi är experter på de som bord där, vi känner de anhöriga, säger Linda Chamoun.

Lena Blomgren (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande i Lidköping, säger att hon är nöjd med heltidsprojektet. Enligt henne kommer de äldre inte att träffa fler nya ansikten. Men hon har ingen lösning till de på Tolsjöhemmet som enbart vill jobba där.

– Det är ju det som pilotprojektet är till för, att se vilka konsekvenser det får, säger Lena Blomgren till Sveriges Radio Skaraborg.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev