fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lif ser för stort fokus på prispress

Publicerad: 17 december 2012, 15:01

En komplicerad prismodell på läkemedel minskar möjligheterna till läkemedelsforskning i Sverige. Det anser Lif i sitt remissvar på läkemedels- och apoteksutredningen.


Tidigare i höstas kom ett delbetänkande från läkemedels- och apoteksutredningen under ledning av Sofia Wallström. En av de stora frågorna rörde ett förslag till en förändrad prismodell för läkemedel, som skulle spara stora belopp i skattekistan.

I dag är prismodellen värdebaserad och det har redan nu pressat priserna på läkemedel. Men bara till en viss gräns, anser utredningen. När läkemedlen börjar bli äldre betalar Sverige mer för läkemedel än andra länder. Därför föreslår Sofia Wallström en blandad prismodell, där priserna pressas när läkemedel fått ett visst antal år på nacken.

Läkemedelsföretagens branschorganisation Lif kallar modellen för ”en av de mest repressiva prismodellerna i Europa”.  I sitt remissvar betonar Lif att regeringen betonar värdet av forskning och innovation inom läkemedelsområdet. Men utredningens förslag rimmar illa med den tanken, anser organisationen: ”Om utredningens förslag genomförs i sin helhet kommer Sveriges attraktionskraft för life science-företag att minska och sektorns möjlighet att bidra till regeringens ambitiösa och vällovliga forskningssatsningar inom medicinområdet att försämras”, skriver Lif i en kommentar.

Relaterat material

”Jag har mötts av ett stort intresse”

40 miljoner kronor mindre i marginal

”Utsatta patienter bör slippa byta läkemedel”

Läkemedelstillverkarna kan få leveranskrav

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev