Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Liggprotest utanför sjukhus

Publicerad: 17 september 2013, 08:49

Kring 50 personer har hittills anmält sitt intresse för att delta i en die-in framför Södersjukhuset i Stockholm i morgon.


Folkkampanj för gemensam välfärd står bakom initiativet till liggmanifestationen utanför sjukhuset. Under paraplyet finns en rad vänsterorganisationer och fackliga lokalorganisationer. Patienter, vårdpersonal och engagerad allmänhet lägger sig ner för att protestera mot nedskärningar, privatiseringar, resursbrist, marknadsanpassningar och vinstuttag i välfärden.

– Vi vill helt enkelt visa hur döende stora delar av välfärden är. Varje kropp kommer att gestalta olika delar, till exempel principen att de sjukaste ska gå först – en princip som vi tycker helt har satts ur spel. Allas lika värde, att ingen ska behöva dö i ensamhet, rätten att få duscha och rättighet att få läsa, säger Elin Gauffin, aktivist och presskontakt för kampanjen.

Varför just Södersjukhuset?

– Manifestationen har inget med exakt just Sös att göra. Men det har talats om de långa köerna till akuten och om barnmorskornas situation.

Kommer ni att påverka möjligheten att ta sig fram vid Sös?

– Nej, vi kommer inte att ligga i vägen för folk. Vi vill ge folk en tankeställare, med ett konstnärligt uttryck.

Liggmanifestationen uppges vara en uppladdning inför landsomfattande protester den 21 september.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev