Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lika motiverad att strejka i dag som för tolv år sedan

Publicerad: 22 April 2008, 18:31

Anestesisköterskan Carina Nord­blom i Ystad har gjort det förut, och är beredd att göra det igen. Hon är minst lika motiverad att gå ut i strejk för bättre lön denna gång som hon var vintern 1995.


För drygt tolv år sedan var Carina Nordblom nyutbildad anestesi­sjuksköterska och arbetade på Blekinge­sjuk­huset i Karlskrona när Vårdförbundet varslade om strejk. Förväntningarna inför strejken var stora. Vårdförbundet ville förbättra medlemmarnas möjligheter till löneutveckling genom att lägga större vikt vid de lokala avtalen.

– Till en början sköt landstingen till pengar men efterhand har de upphört med detta. De har ansett att de 2 procent som det centrala avtalet anger som miniminivå har varit tillräckliga. Här i Region Skåne har det blivit oerhört tufft att förhandla lokalt om något utöver det garanterade i lönekuvertet, säger Carina Nordblom.

Hann vara hemma mer än vanligt

Under den sju veckor långa strejken vintern 1995–1996 var hon själv ut­tagen i två veckor. Hon minns att Vårdförbundet arrangerade flera möten för de strejkande och att det var många blanketter och konfliktkort som skulle fyllas i. Hon hann också vara hemma mer än vanligt, något som yngsta sonen minns i dag.

– Det kändes som om det var viktigt att strejka och konflikten ledde också till att vi fick en positiv löne­utveck­ling under några år. Men sedan har den stannat av. Vi sjuksköterskor har finansierat sjukvården med våra löner, tycker Carina Nordblom.

Den här gången är hon och de and­ra 23 anestesisjuksköterskorna vid Ystads lasarett uttagna i konflikten. Men hennes kolleger fick innan strejken besked om att de måste avvakta ett beslut från centrala nämnden om huruvida strejk­åtgärden är samhällsfarlig, något som Region Skåne hävdar, se även artikel här intill.

Carina Nordblom kommer att arbeta fackligt och deltar därför i strejken.

- Jag är lika motiverad att strejka nu som då, men det bästa vore om vi slapp och att SKL kom tillbaka till förhandlingsbordet. Då kunde vi förhoppningsvis förhandla fram ett nytt avtal som vi medlemmar blir nöjda med.

Nu kräver Vårdförbundet en ingångslön på minst 22 000 kronor och bättre löneutveckling.

- Vi som arbetat länge menar att vi är värda 30 000-35 000 kronor i må­naden. Själv har jag 25 550 kronor, säger Carina Nordblom.

Hon har arbetat som sjuksköterska i 33 år och har förutom grundutbildningen tre vidareutbildningar: inom medicin och kirurgi, olycksfall och akutvård samt inom anestesi.

På samma sätt som vid 1995 års strejk menar landstingen att en sjuksköterskestrejk kan få samhällsfarliga konsekvenser. Men Carina Nordblom lyssnar inte på det örat.

- De där argumenten biter inte på mig. Det är ett sätt för arbetsgivaren att försöka väcka vårt dåliga samvete. Om det är några som tänker på patienterna så är det vi sjuksköterskor. Ansvaret för hälso- och sjukvården ligger hos våra politiker. Vi gör ett bra jobb och ska ha betalt därefter, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev