Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

LIMM-modellen tros spara pengar

Publicerad: 2 december 2011, 14:08

Apoteksstudie tror på möjligheten för vården att spara mångmiljonbelopp genom systematiska läkemedelsgenomgångar.


Enligt en studie framtagen av Apoteket AB kan läkemedelsgenomgångar öka patientsäkerheten och sänka vårdens kostnader med mångmiljonbelopp.

– Genom systematiserade läkemedelsgenomgångar har Skånes universitetssjukhus i Lund halverat antalet läkemedelsrelaterade fel och samtidigt förbättrat kvaliteten på vården. Det är mycket glädjande med de evidensbaserade resultaten. Det leder till ökad patientsäkerhet, större patientnytta och lägre kostnader, säger Annema Paus, VD i Apoteket Farmaci, i ett pressmedelande.

Modellen kallas Lund Integrated Medicines Management (LIMM) och har tagits fram under tolv års tid av Apoteket Farmaci tillsammans med forskare i Region Skåne, Lunds universitet samt Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi.

En viktig del i LIMM-modellen är att en klinisk apotekare ingår i vårdteamet i rollen som katalysator och expert, vilket sparar tid och ger stöd för läkare och sjuksköterskor på sjukhusen men också i primärvård och kommun.

Enligt studien kan modellen frigöra 4000 kronor för varje patient som läggs in på sjukhus. Det innebär en beräknad potentiell kostnadsvinst på 600 miljoner kronor för Region Skåne och hela 6 miljarder kronor för hela Sverige, om LIMM-modellen skulle införas systematiskt, hävdar Apoteket AB.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev