fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lindriga infektioner kan bidra till spädbarnsdöd

Publicerad: 28 maj 2007, 15:08

Forskare vid Karolinska institutet, KI, har nu visat hur mindre infektioner kan bidra till andningsuppehåll och eventuellt plötslig spädbarnsdöd.


Det är känt att andningsuppehåll hos för tidigt födda barn kan utlösas av infektioner. Detta tillstånd kompenseras normalt via signaler från andningscentrum i hjärnstammen som leder till kraftiga inandningar.

KI-forskare under ledning av Eric Herlenius, läkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, har nu visat att ett enzym, mPGES-1, i den så kallade blod-hjärnbarriären, aktiveras vid infektioner, vilket i sin tur leder till frisättning av signalsubstansen prostaglandin nära andningscentrum. Därigenom hämmas stimuleringen till kraftiga inandningar vid andningsuppehåll.

Enzymet är sedan tidigare en hett eftertraktad måltavla för läkemedelskandidater mot smärta och feber.

– Vårt fynd gör detta protein än mer intressant som en möjlig måltavla för läkemedel. En specifik hämmare av mPGES-1 står högt på läkemedelsföretagens önskelista. Våra data indikerar att ett sådant läkemedel eventuellt skulle kunna användas att behandla spädbarn med infektioner, säger Eric Herlenius till Dagens Medicin.

De prostaglandinhämmande läkemedel som finns på marknaden i dag, exempelvis acetylsalicylsyra, bör inte användas av de allra minsta barnen på grund av risken för biverkningar.

Resultaten i den aktuella studien bygger på studier av möss och en mindre undersökning på nyfödda barn som vårdats på neonatalavdelning. Undersökningen publiceras denna vecka i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev