Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Linköping först ut med ett akutsystem för AT-läkare

Publicerad: 27 februari 2008, 08:24

Från och med i höst ska alla AT-läkare vid Universitetssjukhuset i Linköping göra en akutmedicinsk placering på tre–fyra månader.
– Det här kommer att höja kvaliteten på handledningen, säger akutläkaren Johan Lindgren.


Universitetssjukhuset i Lin­köping är ett av de sjukhus som har infört ett akutläkarsystem. I stället för att bemanna akuten med specialister från andra kliniker har akuten egna läkare som är schemalagda i tre skift: dag, kväll och natt. Under en övergångsperiod löper akut­läkar­systemet parallellt med det gamla systemet. Men målet är att akutläkarverksamheten ska vara fullt utbyggd 2014.

Obligatorisk placering

Redan i höst kommer AT-läkarna dock att bakas in i verksamheten. Då blir Universitetssjukhuset i Linköping först i landet med att införa en obligatorisk placering på akuten.

– En stor del av AT-läkarnas tid görs redan på akuten. Men det görs som jour inom ramen för placeringarna inom ortopedi, medicin och kirurgi. För att möta konverteringen till akutläkarsystemet har vi bestämt att AT-läkarna i stället ska gå isolerat på akuten, säger Jonas Graf, AT-studierektor i västra och centrala Östergötland, där AT fullgörs genom tjänstgöring på Lasarettet i Motala och Universitets­sjuk­huset i Linköping.

Han har varit i kontakt med Socialstyrelsen som inte ser några hinder för att AT-tjänst­göringen läggs upp på detta sätt.

– Det viktiga är att vi kan garantera kvaliteten på utbildningen – och det bästa sättet att få en bra utbildning på akuten är ju att få gå där koncentrerat, säger Jonas Graf.

AT-läkarnas placering på akuten kommer att vara tre-fyra månader lång. Den inleds med två veckors introduktion och sedan schemaläggs AT-läkaren på samma sätt som de fasta akutläkarna. AT-läkarna ska hand­ledas av de akutläkare som finns anställda på kliniken.

Ser en dubbel vinst

Jonas Graf ser en dubbel vinst med det nya systemet. Dels får AT-läkarna möjlighet att under några månader helt fokusera på arbetet på akuten, vilket ger kontinuitet och möjlighet till fördjupad kunskap. Dels blir deras medicin-, kirurgi- och orto­pedi­placeringar mindre splittrade eftersom de inte behöver gå iväg till akuten hela tiden.

– AT-läkarnas närvaro på klinikerna kan bli ganska flyktig när de måste ha nattjour en vecka eller vara lediga efter spridda jour­helger. På det här sättet blir de mer sedda på avdelningen, säger han.

Eftersom akutsjukvård är en ny specialitet är det bara 2 av 26 akutläkare i Linköping som är färdiga specialister. Johan Lindgren, som är kirurg och räknar med att kvittera ut sitt specialistbevis i akutsjukvård i mars, tror att det nya systemet kommer att bli ett ordentligt lyft för handledningen på akuten.

– De kommer att ha en handledare hela tiden och de kommer aldrig att behöva vara ensamma på akuten. Tidigare kunde AT-läkarna bli nedskickade med en sökare i handen första dagen på kirurgplaceringen.

Slipper jättelånga jourpass

En annan fördel är att schemaläggningen är i skift, vilket gör att AT-läkarna får en reglerad arbetstid och slipper de jättelånga jour­passen. Det längsta passet är nattskiftet som är tolv timmar.
– Sen hoppas vi ju också att det här kan väcka intresse för jobbet som akutläkare, säger Johan Lindgren.

Fotnot: Artikeln har även varit publicerad i Dagens Medicins AT-guide, våren 2008.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev