Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Linköping kritiserar forskare för fusk

Publicerad: 4 mars 2016, 09:36

Medicinska fakulteten, Linköpings universitet.

Foto: Elisabeth Warby

Linköpings universitet riktar kritik mot en forskare som medverkat vid experimentella hornhinnetransplantationer.


– Forskningsprojekten handlar om att ge människor med svår smärta och synnedsättning på grund av hornhinneskador en möjlighet att återfå synen och bli smärtfria. Men det finns kritik att rikta mot genomförande, säger dekanus Johan Darbosin Söderholm, i ett uttalande på lärosätets hemsida.

Där framgår att tre externa professorer granskat hornhinnetransplantationerna sedan en anmälan om oredlighet lämnades in våren 2015. Granskningsgruppen har i en första rapport riktat kritik mot den forskare som utomlands lett en studie kring transplantationerna då implantaten inte var godkända för användning på människor.

I januari i år tillkom mer information som gällde opublicerade data, även det från en studie utomlands, och där granskningsgruppen bland annat kommit fram till att implantaten inte var testade på ett tillfredsställande sätt.

Den medicinska fakultetens beslut är därför att rikta kritik mot den anmälde forskningsledaren som genom upprepad oaktsamhet och felaktigt medförfattarskap agerat oredligt, enligt uttalandet som publicerades på tordagen.

Lärosätets rektor ska nu fatta beslut om forskningsledarens agerande ska få arbetsrättsliga konsekvenser i form av exempelvis varning eller löneavdrag. Beslut i den frågan fattas sedan av en ansvarsnämnd. Dekanus Johan Darbosin Söderholm ska också ta fram en plan för att åtgärda de brister av mer allmängiltig karaktär som framkomit under utredningen.

Forskningsledaren ska, enligt lärosätet, tillbakavisa kritiken och i stället själv framföra kritik mot det sätt på vilket utredningen genomförts.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev