Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Linköpings virtuella obduktioner svävar mot världsberömmelse

Publicerad: 27 mars 2006, 06:53

LINKÖPING. En tredimensionell teater med virtuella obduktioner håller på att göra rättsmedicinarna vid Universitetssjukhuset i Linköping världsberömda. Tekniken som får kroppar att sväva fritt lockar både National Geographic och tv-serien CSI.


Anders Persson, föreståndare för CMIV, centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering vid Universitetssjukhuset i Linköping, har svårt att dölja sin förtjusning. Sedan starten med virtuella obduktioner i slutet av förra året har han och personalen på CMIV blivit internationella mediakändisar. Centrets anslagstavla är fullbelamrad med pressklipp från olika länder. Amerikanska San Fransico Chronicle var i september 2005 först med nyheten om den svenska satsningen.

En datortomograf kopplad till avancerad datorutrustning är   nyckeln till framgången. Tekniken skapar tredimensionella bilder av döda kroppar och ger därmed rättsläkare möjlighet att spåra dödsorsaken i kroppens inre utan att så mycket som öppna liksäcken. Med några musklick kan de göra en panoramaåkning från hudytan in till hjärtats inre. Redan då, i höstas, var CMIV i Linköping ganska ensamma om de virtuella obduktionerna. Undantagen var den amerikanska armén och ett forskningscentrum i Bern, Schweiz.

..............................................................

Exempel på hur de tredimensionella bilderna ser ut:Nu har ytterligare uppgradering skett. Anders Persson visar upp den, vid vårt besök, tre dagar gamla teknik som ger Linköpings virtuella obduktioner en särställning i världen. VR-teatern, där VR står för virtual reality, är en åtta kvadratmeter stor skärm, bakom vilken en maffig 1,5-miljonersprojektor döljer sig. Kopplad till all den tidigare tekniken skapas virtuella obduktioner i storbildsformat. Kombinerat med särskilda 3D-glasögon, blir effekten hänförande. Kroppen på skärmen svävar plötsligt ut i rummet.

Enligt Anders Persson fungerar VR-teatern enligt en förbättrad version av den princip som fick svenskarna att med grön-röda pappglasögon bänka sig framför skräckfilm och tv-pirater på 1980-talet. Att tv- och bioförsöken floppade avskräcker honom inte. Det internationella intresse som VR-teatern redan rönt tyder förhoppningsvis på succé, tror han.

- Producenterna bakom den amerikanska tv-serien CSI har hört av sig. De vill eventuellt komma hit och spela in ett avsnitt. Och National Geographic vill använda VR-teatern för sitt mumiereportage "virtual mummy project", säger Anders Persson entusiastiskt.

Samtidigt som han är häpen över det stora intresset som Linköpingstekniken väckt ute i världen finner han det logiskt. Med VR-teatern blir det enkelt att illustrera hur virtuella obduktioner fungerar. Utrustningen gör de tredimensionella bilderna av kroppen större, bättre och begripligare. Såväl läkare som polis och allmänhet kan med lite vägledning förstå vad de ser.

- Tekniken är helt oslagbar just för förståelsen av den interna dynamiken, säger Calle Winskog, rättsläkare från Rättsmedicinalverket, samarbetspartner med Anders Persson på CMIV och den som ansvarar för tolkningen av de virtuella obduktionerna.

Inte heller Calle Winskog spar på krutet när han prisar de virtuella obduktionernas fördelar.

- Det här är det största som hänt rättsmedicin sedan slätröntgen i början av 1900-talet, anser han.

Att kunna undersöka en död kropp utan att ens röra den kan vara till ovärderlig hjälp vid en brottsutredning. Eftersom rättsläkaren inte vidrör kroppen minskar risken att ledtrådar som tygfibrer, hårstrån och annat försvinner, något som kan snabba på och förbättra utredningen för polisen. Bilderna gör det också möjligt att vänta längre med den riktiga obduktionen, vilket bevarar eventuella bevis på eller i kroppen.

Vid sidan av brottsoffer är dödsfall hos barn och drunkningar den typ av fall som hänvisas till CMIV i Linköping. Att barn som avlidit på detta sätt obduceras sker eftersom en naturlig död är så pass sällsynt. För drunkningsoffer kan den virtuella obduktionen underlätta en annars svår identifieringsprocess.   Ibland kombineras de två. Det var till exempel här som pojken i det mycket omskrivna Bobby-fallet identifierades.

Även om de virtuella obduktionerna är ett oerhört framsteg kan de inte ersätta vanliga obduktioner, anser Calle Winskog. De är snarare ett komplement. Tredimensionella bilder avslöjar det som kniven inte kan. Något som har blivit uppenbart under de cirka 150 fall som körts i Linköping sedan starten. Anders Persson och Calle Winskog visar några exempel.

Ett av dessa är en knivmördad man med upprepade knivhugg över hela kroppen. Med virtuell teknik kunde Calle Winskog snabbt avgöra vilket av huggen som var dödande. Trots att kniven på ett makabert sätt sitter kvar i offrets öga finns dödsorsaken i hjärtat. När hud, muskler och bröstkorg skalas bort i datorn, blottas fem tydliga sticksår på hjärtats yta.

I ett annat fall ger bilderna ledtrådar till ett skottdrama. En man sköts i magen, men enligt bilderna siktade den som avfyrade vapnet inte alls där. Små blyrester utspridda över buken visar att kulan rikoschetterade in i kroppen.

- Det är sådant som kan vara bra för polisen att få veta, säger Calle Winskog.

Även om tydligheten och skärpan är den stora fördelen med virtuella obduktioner är det samtidigt detta som är teknikens största nackdel. Bara för att allt går att visa är det inte självklart nödvändigt.

- Det är till exempel möjligt att, istället för att beskriva brottsoffers skador för nämndemännen i en domstol, visa dem exakt hur skadorna ser ut. Frågan är bara om man bör göra det. Bilderna kan vara väldigt starka och förhindra dem att göra en objektiv bedömning, säger Calle Winskog, som tror att den nya bilddiagnostiken nu ställer krav på nya etiska regler.

Att de virtuella obduktionerna på CMIV har renderat oerhörd kunskapsutveckling är Anders Persson och Calle Winskog ense om. De rättsmedicinska undersökningarna ger information som sedan kan flyttas över på levande patienter. På Universitetssjukhuset i Linköping har detta kunskapsflöde blivit än konkretare i och med VR-teaterns intåg.

Ingen annanstans kan medicinstudenter studera en tredimensionell magnetkamerafilm av blodflödet i ett hjärta. Sjukhusets kirurger kan planera kommande operationer i förväg genom att studera tredimensionella datortomografier av patienten.

- Eftersom vi har utvecklat programmen för 3D-tekniken själva, kan de snabbt skräddarsys för de behov som finns på sjukhuset, säger Anders Persson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev