Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Linköpingsforskare frias och fälls

Publicerad: 7 april 2017, 11:58

Linköpingsforskaren som opererade in hornhinnor från djur på människor både döms och frikänns av medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.


Ämnen i artikeln:

Linköpings universitet

Lärosätet har tidigare kritiserat forskarens medverkan i de experimentella hornhinnetransplantationerna, vilket bland annat ledde till indragna anslag. I mitten av mars friades dock forskaren för oredlighet i forskning av en expertgrupp vid Centrala etikprövningsnämnden. Med det yttrandet lämnades ärendet tillbaka till medicinska fakultetsstyrelsen.

Nu har fakultetsstyrelsen omprövat ärendet och beslutat att fria forskaren avseende oaktsamhet kring dokumentation och följsamhet till regelverk. Men de står kvar vid kritiken som rör författarskapet. ”Den stora omsvängningen från att ha framställt hornhinnor för djurförsök och reagerat med bestörtning på att studien, utan professorns kännedom, genomförts på patienter, till att ta den tyngsta författarpositionen på publikationen, är anmärkningsvärd”, skriver man i ett pressmeddelande från universitetet.

Enligt Johan Dabrosin Söderholm, dekanus vid Linköpings universitet, har ärendet varit komplicerat.

– Medicinska fakultetens styrelse är ju högsta instansen när det gäller att avgöra om det här är oredlighet eller inte, men sedan kan vi ompröva igen om det kommer fram nya uppgifter. Det går alltså inte att säga om sista ordet är sagt, men vi ser ingen anledning att gå vidare i ärendet nu, säger han till Vetenskapsradion.

Relaterat material

CEPN friar Linköpingsforskare

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Linköpings universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News