Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lipitor och Celebra stoppade tumörer hos möss

Publicerad: 22 april 2005, 07:18

Blodfettsänkaren Lipitor (atorvastatin) och den antiinflammatoriska cox 2-hämmaren Celebra (celecoxib) har i djurförsök visat sig vara en effektiv kombination för att förhindra cancer i tjocktarmen. Och det räcker med låga doser av läkemedlen.


Resultaten presenterades av forskare från Rutger University i New Jersey, USA, på en amerikansk cancerkonferens som hölls i veckan.

Deras studier av möss visar att en kombination av atorvastatin och celecoxib minskade risken för invasiva och ickeinvasiva adenocarcinom i kolon med 95 procent. Doserna var motsvarande 120 milligram celecoxib och 40 milligram atorvastatin per dag.

De två läkemedlen minskade risken också var för sig, men inte alls lika mycket som när de kombinerades.

Effekten av celecoxib mot tumörer i tjocktarmen har studerats tidigare, men studierna fick avbrytas i slutet av förra året eftersom risken för hjärtkärlsjukdom ökade så markant hos patienterna. I de studierna fick patienterna 400 eller 800 milligram om dagen.

Forskarna bakom musstudien drar slutsatsen att kombinationen av de två läkemedlen ger ett bra skydd mot koloncancer - men eftersom doserna är låga borde de skadliga bieffekterna kunna undvikas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev