lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lite ägg kan minska allergi

Publicerad: 23 november 2006, 16:10

Små mängder ägg tycks vara en fungerande behandling mot äggallergi hos barn. Det framgår av en mindre, amerikansk pilotstudie.


Sju barn i åldrarna 1–7 år som fick allergiska reaktioner när de åt ägg deltog i en randomiserad och dubbelblind studie som pågick i två år. För säkerhets skull valde forskarna bara barn som aldrig hade haft någon livshotande anafylaktisk reaktion.

Behandlingen inleddes på sjukhus, med att barnen fick äta mindre än en tusendel av ett ägg. Därefter ökades mängden ägg gradvis varje halvtimme, tills barnen reagerade. Forskarna kunde på så vis avgöra hur hög dos barnen tålde.

Barnen behandlades sedan med denna dos en gång om dagen, uppblandad i vanlig mat.

Varannan vecka höjdes dosen, tills den slutligen motsvarade en tiondels ägg. Med denna mängd behandlades barnen under resten av studieperioden.

För att undersöka om barnens allergiska reaktioner påverkats fick de i ett randomiserat och dubbelblint försök äta mat som i hälften av fallen innehöll ägg. Resultatet visade att de allergiska reaktionerna minskat betydligt. De flesta barnen kunde äta motsvarande två hela ägg.

Forskarna ser i första hand resultatet från pilotstudien som ett bevis på att denna form av så kallad oral desensibilisering inte ger några biverkningar. De påpekar att det krävs fler och större studier för att undersöka hur väl metoden verkligen fungerar. Studien kommer att publiceras i januarinumret av Journal of Allergy and Clinical Immunology, men finns redan nu att läsa på tidskriftens hemsida.

Journal of Allergy and Clinical Immunology, publicerad online den 2 november

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev