Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Liten effekt på överbeläggningar

Publicerad: 3 oktober 2013, 10:50

Jämförelser skulle sätta fart på landstingens arbete med att minska överbeläggningarna. Men effekten är liten. Augusti blev dock lite bättre än juli.


Sedan årsskiftet har landstingen rapporterat uppgifter om hur många överbeläggningar och utlokaliseringar de gör av patienter, till en databas hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

När SKL nu presenterar siffrorna för augusti syns en liten förbättring jämfört med sommaren. I augusti gjordes, i snitt, 2,5 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser på landets sjukhus. I juli, liksom vid årets början, var siffran 2,9.

Under de åtta månader som jämförelserna hittills har gjorts är förändringarna små. Maj är den månad då landstingen lyckades bäst med att undvika överbeläggningar, då var siffran nere i 2,3.

Även utlokaliseringar av patienter ser ut att ligga på ungefär samma nivå som tidigare. Under augusti var siffran nere på 1,2 utlokaliseringar per 100 disponibla vårdplatser. Tidigare under året har andelen pendlat mellan 1,6 och just 1,2.

Andelen överbeläggningar är  i SKL:s jämförelse skillnaden mellan antalet patienter som är inskrivna på en vårdenhet och antalet disponibla vårdplatser på samma enhet. De disponibla vårdplatserna kan variera beroende på bemanning och planerade förändringar under helger eller semester.

Andelen utlokaliserade patienter är summan av alla utlokaliserade patienter per dag på alla slutenvårdsenheter på ett sjukhus.

Mätningarna av överbeläggningar, efter gemensamma definitioner, görs för att öka patientsäkerheten och förbättra arbetsmiljön. Resultaten från mätningarna ska vara ett hjälpmedel för landstingens förbättringsarbete.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News