Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Liten korkskruv ska hjälpa patienter med stroke

Publicerad: 18 maj 2006, 09:37

Ett korkskruvsliknande instrument, omkring 2 millimeter i diameter, ska snabbt kunna hjälpa patienter med blodpropp i hjärnan. Instrumentet ingår i en satsning på ett strokecentrum som nu görs vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.


Den minimala "korkskruven" ska användas för att på mekanisk väg ta bort den propp i hjärnans blodkärl som är den vanligaste orsaken till stroke. Instrumentet förs in i blodkärlen och drar ut blodproppen.

Fördelen med denna metod jämfört med propplösande behandling, trombolys, är enligt ett pressmeddelande från Karolinska att det går fortare, vilket kan vara avgörande när det gäller att rädda hjärnan från allvarliga skador på grund av proppen.

I sitt nya strokecentrum har Karolinska nu också en ny datortomograf och två nya kärlröntgenlabb. Enligt Håkan Almqvist, avdelningsläkare på neuroradiologiska kliniken vid sjukhuset, är dessa nya redskap viktiga för att öka på farten i processen mellan strokeanfall och omhändertagande av patienten.

- Hela kedjan måste vara snabbare, säger han.

I framtiden tror Håkan Almqvist också att det vore bra att koncentrera omhändertagandet av strokepatienter till vissa sjukhus, just för att omhändertagandet ska bli så snabbt och effektivt som möjligt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev