Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Litet snitt kan ge mindre brytningsfel vid ögonkirurgi

Publicerad: 5 november 2007, 10:38

En ny metod för operation av grå starr gör att ingreppet kan göras via ett knappt två millimeter långt snitt i hornhinnan. Detta kan göra att patienterna får tillbaka synen snabbare och att risken för komplikationer minskar.


Operation av grå starr, katarakt, är i dag det vanligaste operativa ingreppet i Sverige och i hela världen. I Sverige görs varje år runt 80 000 ingrepp. Vid operationen ersätts den egna, grumliga linsen med en konstgjord. Ingreppet sker genom små snitt som görs i ögats hornhinna. Ett problem är dock att de ärr och inflammationer som uppstår efter operationen alltid orsakar en viss grad av brytningsfel, astigmatism.

Men nu har en ny teknik utvecklats som kan minska risken för dessa komplikationer. Tekniken, som kallas mics, micro incision cataract surgery, gör det möjligt att operera genom ett 1,8 millimeter långt snitt, till skillnad från 3 millimeter med tidigare teknik.

– Med det mindre snittet är det vår erfarenhet att problem med astigmatism och inflammation i hornhinnan minskar. Skillnaden är kanske inte märkbar för den enskilda patienten, men när det rör sig om många patienter har man sett en effekt på gruppnivå. En annan fördel med den nya metoden är att patienterna får tillbaka synen snabbare eftersom läkningsprocessen av ett mindre sår går på betydligt kortare tid, säger Carl-Gustaf Laurell, klinikchef på S:t Eriks ögonsjukhus.

På hans sjukhus har hittills ett hundratal patienter opererats med den nya metoden, som introducerades på sjukhuset för några månader sedan. Dessutom använder ytterligare ett antal ögonkliniker i landet den nya tekniken.

Ny hydrofil lins rullas ihop
Med det tidigare tillvägagångssättet sker samtliga operationssteg genom ett och samma snitt. Skillnaden med den nya tekniken är att spolning av ögat, som är nödvändigt för att upprätthålla trycket i ögonkammaren, nu sker genom ett separat snitt, se illustration ovan. Genom att dela upp spolning och borttagning av den gamla linsen på två olika snitt kan dels snitten bli mindre, dels kan spolningen göras på ett kraftfullare sätt.

– En anledning till att det tidigare inte gått att operera med ett mindre snitt har varit att spolningen varit för svag, vilket gjort att ultraljudsinstrumentet orsakat brännskador i ögat, förklarar Carl-Gustaf Laurell.

En annan anledning till att snittet nu kan minimeras är att det utvecklats en ny typ av linser med hög vattenhalt som kan rullas ihop. Det gör att linserna går att få in genom det mindre snittet.

Mål att krympa snittet ännu mer
Ännu saknas data från publicerade studier som klargör att den nya metoden minskar risken för komplikationer. Men enligt Carl-Gustaf Laurell visar preliminära data från en finsk studie att graden av inflammation och brytningsfel minskar med den nya metoden. Dessutom undersöks metoden i en större internationell studie.

– Om resultaten är till fördel för mikrosnittsmetoden så vill vi satsa på den i större skala, säger Carl-Gustaf Laurell.

Snitten i hornhinnan vid katarakt-kirurgi har blivit allt mindre under det senaste årtiondet. Ett mål är att krympa snittet till endast en millimeter. Ett så litet snitt skulle kunna användas till att spruta in en slags flytande lins som ändrar form efter ringmuskeln i ögat. Linsen skulle därmed anpassa sig för seende på olika avstånd, vilket länge varit ett mål inom kataraktkirurgin.

– Det är en bit kvar, men att man nu nått ner till 1,8 millimeter är ett steg på vägen, säger Carl-Gustaf Laurell.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News