Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Livräddningsprojekt kan utökas

Publicerad: 11 mars 2013, 09:34

Kristdemokraterna i Sörmland vill införa sms-livräddare i sitt hemlandsting, ett projekt som funnits i Stockholm i tre års tid.


Marie-Louise Forslund Mustaniemi och Östen Eriksson, båda från Kristdemokraterna i Sörmland, lämnade den 5 mars in sin motion om att införa sms-livräddare i sitt hemlandsting.

– Förutsättningarna att överleva för den som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus borde kunna vara bättre än i dag. Med hjälp av sms-livräddare kan ideellt engagerade personer via sin mobil larmas till platser där hjärtstopp inträffat och bidra till att rädda liv, säger Östen Eriksson i ett pressmeddelande.

Östen Eriksson och Marie-Louise Forslund Mustaniemi vill att landstingsstyrelsen i Sörmland tar kontakt med Stockholms läns landsting för att undersöka möjligheterna att delta i sms-livräddare.

Projektet började som ett samarbete mellan Södersjukhuset och Karolinska institutet i Stockholm år 2010. Det utnyttjar mobiltelefoners geografiska lägesbestämning för att snabbt hitta personer som kan hjärt- och lungräddning när någon får hjärtstopp utanför sjukhus.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev