Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Livslängden i Sverige ökar - men fetman är ett orostecken

Publicerad: 18 mars 2005, 13:08

Svenskarna mår bra. Vi lever allt längre, röker allt mindre och dödligheten i både diabetes och hjärt-kärlsjukdomar har minskat. Samtidigt finns det orosmoln. De regionala och sociala hälsoskillnaderna är stora, alkoholdödligheten ökar bland kvinnor och allt fler blir överviktiga.


Det visar Socialstyrelsens folkhälsorapport för 2005, som presenteras i dag, fredag.

Enligt rapporten fortsätter medellivslängden att öka. År 2003 var den 77,9 år för män och 82,4 år för kvinnorna. Det är framför allt nedgången i dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar som ligger bakom ökningen av medellivslängden. Det beror i sin tur på att matvanorna blivit bättre, att allt färre röker och att kranskärlsvården i landet blivit bättre. Bland kvinnor har dödligheten i diabetes minskat, men inte bland män.

Trots att alkoholkonsumtionen ökat kraftigt under de senaste tio åren, fortsätter dödligheten i alkoholrelaterade sjukdomar att minska bland män - däremot ökar den i åldrarna över 65 år. En orsak till att dödligheten minskat kan bero på en förändring av sättet vi konsumerar alkohol - svenskarna dricker mer öl och vin och mindre sprit.

Enligt folkhälsorapporten är det främst bland kvinnorna som det finns oroande tecken på ökad ohälsa. Andelen feta kvinnor i åldrarna 16 till 34 år har sexdubblats och tobaksrökningen minskar inte bland medelålders och äldre kvinnor. Dessutom har andelen kvinnor som utsatts för våld eller hot fördubblats under de senaste 25 åren. Störst är ökningen bland kvinnor mellan 16 och 24 år.

Socialstyrelsen konstaterar att de sociala skillnaderna i hälsa och dödlighet i princip är oförändrade. Det är till exempel tre gånger så vanligt att lågutbildade röker varje dag som högutbildade. Övervikt är 30 procent vanligare bland lågutbildade män och hela 70 procent vanligare bland lågutbildade kvinnor, jämfört med högutbildade.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev