Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Livsmedelsindustrin leder arbetet med EU:s nya kostråd

Publicerad: 20 maj 2008, 08:06

Den grupp som ska förbereda EU:s nya kostråd har starka kopplingar till livsmedelsindustrin. Nu ifrågasätts industrins inflytande över arbetet av EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s).


Nätverket Eurreca, som har fått i uppgift att ta fram underlag till kostråden, startades på initiativ av International life sciences institute, ILSI. ILSI grundades av bland annat Coca-Cola och Heinz och backas i dag upp av flera hundra av världens största livsmedels-, kemi- och läkemedelsföretag, skriver Svenska Dagbladet.

– Upplägget känns mycket konstigt. Jag är skeptisk till att ge livsmedelsföretag den här typen av ansvar. Den som tar fram kostråd ska inte vara den som själv kan tjäna pengar på råden, säger den svenska EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s), till tidningen.

Arbetet med kostråden är meningslöst om råden inte kommer att vinna allmänhetens förtroende, menar Åsa Westlund, som i en skriftlig fråga till EU-kommissionen undrar om kommissionen ser några risker med att en organisation med så stark koppling till industrin får stort inflytande över utformningen av kostråden.

– Vi kommer inte att föreslå näringsrekommendationer, det gör myndigheterna, men vi kommer att bistå med en komplett verktygslåda med underlag, metoder och manualer som underlättar dessa beslut så att kostråden blir enhetliga i hela EU. Syftet är att kostråden ska vara evidensbaserade och i takt med forskningen och inte påverkas av nationell politik eller av vetenskapliga eminenser som låst sig vid en uppfattning, säger Rhoda Snithsitter, medlem i styrgruppen för Eurreca, till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev