Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Livsmedelsverket ändrar rutiner för bedömning av jäv

Publicerad: 17 mars 2008, 12:48

Efter Dagens Medicins avslöjande ändrar nu Livsmedelsverket sina rutiner kring bedömningen av vilka som ska sitta med i verkets expertgrupper.


– För att tydliggöra vad som är okej och inte okej när det gäller ledamöternas engagemang för privata företag ser vi över processen för bedömningsarbetet. Bland annat kommer fler personer att ingå i arbetet, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet kommer efter att Dagens Medicin avslöjat att en av myndighetens experter, professor Göran Hallmans, även arbetar som konsult åt Wasa-bröd (se artikel nedan).

Göran Hallmans har samtidigt varit den mest tongivande i myndighetens råd om bröd och fullkorn. I en tidigare intervju, i Dagens Nyheter, hade Inger Andersson hävdat att inga sådana kopplingar fanns mellan rent kommersiella företag och myndighetens experter. Detta trots att Göran Hallmans vid två separata tillfällen tydligt angett att han arbetar som konsult åt Wasa-bröd i de jävsdeklarationer som alla myndighetens experter är tvungna att lämna in inför varje ny mandatperiod.

Göran Hallmans är professor i näringsforskning vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

”Vi ska snabbt hitta nya rutiner som gör att vi får en bättre och mer relevant information om ledamöterna och att bedömningen blir mer omfattande”, säger Inger Andersson i pressmeddelandet.

Relaterat material

"Oberoende" kostrådsexpert är konsult åt Wasa-bröd

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev