Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Livsstil och svininfluensa hotar ursprungsbefolkningar

Publicerad: 6 juli 2009, 13:00

Jordens nästan 400 miljoner urinvånare har dålig hälsa på grund av infektioner, undernäring och fattigdom. Nu varnar forskare för att de även hotas av livsstilssjukdomar och den nya svininfluensan. (Ny version 13.30)


Det är en dyster bild av hälsotillståndet för världens ursprungsfolk som ges i en översiktsartikel i den senaste utgåvan av tidskriften Lancet.

Enligt den australiensiske forskaren Michael Gracey och hans kanadensiska kollega Malcolm King har det visserligen skett förbättringar inom vissa områden, som att vaccinanvändning har minskat förekomsten av vissa infektionssjukdomar och att fler urinvånare utbildas inom sjukvårdsyrken.

Samtidigt framhåller de att infektionssjukdomar av alla typer, från hudinfektioner till hiv, alltjämt är vanligare bland ursprungsfolk än bland jordens övriga befolkning. Även undernäring och risker för gravida kvinnor är två allvarliga hälsohot mot ursprungsbefolkningar som borde ha hög prioritet bland regeringar och fristående organisationer, hävdar forskarna.

Men problemen slutar inte där. Inflytande från västvärlden har lett till en kraftig ökning av kroniska sjukdomar med samband till livsstilsfaktorer, som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar samt psykiska och kroppsliga sjukdomar relaterade till alkohol- och drogmissbruk.

Forskarna exemplifierar med att konsumtion av energirik mat med mycket fett och salt i kombination med minskad fysisk aktivitet och genetisk sårbarhet har lett till att 40 procent av alla vuxna aboriginer i nordvästra Australien har diabetes. Och i samma del av kontinenten insjuknar aboriginiska barn i sjukdomen i en takt som är 18 gånger högre än icke-aboriginiska barn.

Ytterligare ett nytt hot är den nya svininfluensan A(H1N1). I ett pressmeddelande från Lancet påpekar Michael Gracey att det första dödsfallet av svininfluensa i Australien drabbade en ung aboriginisk man som bodde i öknen.

– Han hade andra underliggande sjukdomar och hans bortgång lyfter fram sårbarheten för denna typ av infektion bland stora delar av ursprungsfolken. I Australien dog många aboriginer av den stora influensapandemin 1918, även i mycket avlägsna delar av landet, säger Michael Gracey.

Bland de åtgärder som han och hans kollega föreslår för att förbättra hälsan hos ursprungsbefolkningar finns bland annat bättre tillgång till säkra förlossningsinrättningar, bättre vaccinationsprogram och förbättrad sop- och avloppshantering.

Andra viktiga områden är att uppmuntra och utbilda urinvånare att ta ansvar för åtgärdsprogram och hälsovård samt att samarbeta med existerande hälso- och sjukvårdssystem.

De två forskarna efterlyser även förbättrad hälsostatistik för ursprungsbefolkningar, detta för att kunna analysera trender och effekten av interventioner.

Michael Gracey och Malcolm King är verksamma vid Unity of First People of Australia i Perth, Australien, respektive University of Alberta i Edmonton, Kanada.

Enligt nätuppslagsverket Wikipedia är ursprungsfolk beteckningen på en folkgrupp "som har funnits en på plats en lång tid, eller som härstammar från grupper som redan fanns på plats, när andra befolkningsgrupper kom till området".

Läs hela orginalartikeln:

   Lancet 2009; 374: 65–75

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev