Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ljus får plåster att lossna

Publicerad: 13 mars 2009, 14:37

Det sitter hårdare än vanliga plåster, men går lätt och smärtfritt att dra av huden. Förväntningarna är stora på en ny typ av lim som ändrar egenskap i kontakt med ljus.


Plåster som inte sitter fast tillräckligt eller som drar med sig huden när de ska av – det är vanliga problem både inom vården och hemma, när småsår ska läkas.

Forskare från Göteborg har tagit fram en helt ny typ av häftande ämne, som ändrar egenskap i kontakt med ljus. Lyser man på limmet tvärbinds molekylerna så att materialet går från att vara kladdigt till att bli hårt och skört.

En ljusskyddande film förhindrar att ljus kommer åt limmet innan det ska tas bort. Sedan den avlägsnats går det lätt att inom några sekunder dra bort plåstret från huden.

– Det är unikt. Vi kan justera häftgraden och få det att häfta olika starkt, säger Stefan Svahn, vd för Lumina Adhesives, ett företag som är uppbyggt kring kommersialiseringen av uppfinningen.

Fördelarna ser Stefan Svahn som särskilt stora för grupper som är starkt beroende av plåster, exempelvis trakeotomipatienter, som dagligen behöver tätande plåster kring en öppning i strupen.

Är limmet allergitestat?
– Vi har gjort grundläggande prekliniska tester som visar att det är säkert att användas på oskadad hud.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev