Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lloyds Apotek får amerikansk ägare

Publicerad: 24 oktober 2013, 08:43

Den amerikanska läkemedelsdistributören McKesson köper Lloyds Apoteks ägare, tyska Celesio.


McKesson är den största läkemedelsgrossisten i USA. I dag, torsdag, meddelade Celesio att företagen har kommit överens om att McKesson köper den majoritetsandel av aktierna som i dag ägs av det tyska holdingbolaget Franz Haniel & Cie.

Därmed äger nu McKesson 50,01 procent av aktierna i Celesio. Den amerikanska jätten har också erbjudit sig att köpa resterande delen av aktierna i Celesio av de övriga aktieägarna.

Sammanlagt räknar McKesson med att köpet av hela Celesio går på 6,1 miljarder euro, motsvarande 56 miljarder kronor.

De förra ägarna, Franz Haniel & Cie, är ett familjeägt bolag som har tvingats sälja sina tillgångar för att betala av sina skulder. Celesio har varit ett problembarn för ägarna sedan koncernen blivit indragen i ett priskrig som nästan helt raderat vinsterna på den tyska grossistmarknaden för läkemedel, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De sammanslagna företagen kommer förutom apoteksverksamhet att ägna sig åt grossistverksamhet med läkemedel samt erbjuda logistik och tjänster inom hälsosektorn. Därmed skapas en av de största aktörerna i hela världen på detta område.

– Vi kommer inte att kommentera lokalt från respektive land, säger Solbritt Eriksson som är informatör på Lloyds Apotek i Sverige, när Dagens Apotek ringer upp.

I stället hänvisar hon till Celesios presstjänst i Tyskland. Där säger man att det är alltför tidigt att säga något om vilken effekt affären kan få för den svenska apoteksmarknaden, men att all verksamhet ska fortsätta som vanligt för närvarande.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News