Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lloyds fortsätter att nischa sig mot värk och hud

Publicerad: 27 februari 2015, 13:05

Ros-Marie Grusén.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Att förbättra befintliga apotek är just nu viktigare än att öppna nya för Lloyds, berättar företagets vd Ros-Mari Grusén i en intervju med Dagens Apotek.


Den tyska ägaren Celesio köpte inget kluster i samband med omregleringen. I stället öppnade Doc Morris, som Celesios svenska kedja hette, nya apotek i en snabbare takt än någon annan apoteksaktör.

Doc Morris bytte namn till Lloyds Apotek och var senare tvungen att stänga ett antal apotek. I mars stängs ytterligare fyra.

– Kundunderlaget fanns helt enkelt inte där, säger Ros-Marie Grusén, vd för kedjan.

Hon säger att fokus nu är att förbättra de befintliga apoteken, men tillägger att planen på sikt är att också öppna nya.

Liksom de andra kedjorna satsar Lloyds i år på försäljning via webben. I vår lanseras företagets e-handel, först med det receptbelagda sortimentet och därefter också det receptfria.

– Det är en jättesatsning för oss. Det vi har tagit fasta på är att det ska vara på kundens villkor och att det vara enkelt att beställa sina läkemedel, säger Ros-Marie Grusén.

I samband med uppbyggnaden av e-handeln har Lloyds gjort kvalitativa intervjuer med kunder och enligt Ros-Marie Grusén kommer den onlinelösning som företaget ska presentera skilja sig från de som finns på marknaden i dag. Hon vill ännu inte gå in på hur den kommer att skilja sig.

På apoteken har Lloyds nischat sig inom hud och värk och de profilområdena ska bestå. Ros-Marie Grusén nämner bland annat hudanalyser och personlig värkutvärdering som exempel på hur det märks på apoteken.

Vad är viktigast för apoteksbranschen just nu?

– En viktig fråga är den om handelsmarginalen som TLV håller på att utreda. Via Apoteksföreningen försöker vi i branschen kommunicera att apotek handlar om så mycket mer än att bara lämna ut läkemedel, det är hela rådgivningsdelen också, säger hon.

Relaterat material

Lokal e-handel blir Apoteksgruppens nya recept

Lloyds stänger fyra apotek

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev