fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lloyds ger kunden koll på hjärtljudet

Publicerad: 22 november 2016, 08:17

Senaste tillskottet i Lloyds nätapotek kan hjälpa kunderna att upptäcka hjärtsjukdomar hemma i vardagsrummet. Fast frågan är om kedjan inte slog lite för hårt på stora trumman i ett pressmeddelande som gick ut i förra veckan.

Ämnen i artikeln:

Lloyds Apotek

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Lloyds Apotek skrev att hundratusentals svenskar lever med dolda hjärtproblem och att hjärtmonitorn, som apoteket nu har börjat sälja, kan upptäcka dessa i tid. Det är en sanning med modifikation, enligt Titti Lundgren som är marknadschef på bolaget som har utvecklat produkten.

– Den upptäcker inte alla dolda hjärtsjukdomar och ser inte om du har en hjärtinfarkt. Det är rubbningar i hjärtats rytm som systemet kan registrera, som till exempel. förmaksflimmer. Den kan bland annat mäta olika typer av extra hjärtslag, hjärtrusning, om det är onormalt långa pauser mellan hjärtslagen, säger hon.

Enligt samma pressmeddelande ligger produkten helt i linjen med Lloyds ambition att vara Sveriges mest nytänkande apotek.

Hjärtmonitorn är stor som en tablettask och placeras mot hjärtat i 30 sekunder likt ett stetoskop. Då digitaliseras hjärtljudet och användaren kan ta sitt EKG. För att det ska fungera krävs ett abonnemang på tillhörande app som analyserar EKG-signalen och hjärtats ljud i realtid. Det är också då man får veta om allt ser bra ut eller om något värde är avvikande.

Informationen är tänkt att fungera som ett underlag i kontakten med vården då användaren kan, om den vill, dela mätningen med läkare, vårdcentral eller Hjärtupplysningen. Till den sistnämnda ingår en direktkoppling via appen om man väljer det dyrare av de två abonnemang som finns att köpa.

Titti Lundgren påpekar att tjänsten inte ska ses som en konkurrent till vården.

– Både analysmjuk- och hårdvaran är klassade som medicinteknisk produkt av Läkemedelsverkets lagstiftning och ingenting som ersätter en läkare. Den ger ett första analysunderlag som läkaren kan ta del av. Användaren kan mäta sitt hjärtljud regelbundet över tid och slipper stressa upp sig som ibland händer när man ska ta EKG under en begränsad tid, säger Titti Lundgren.

Varför valde ni att samarbeta med Lloyds när det finns större apotekskedjor i Sverige?

– Vi ser det ur internationellt perspektiv. All forskning, utveckling och produktion sker i Sverige, men vi siktar på en global lansering senare. Lloyds är en av de största aktörerna i Europa när det gäller apotek. Sammanlagt har de runt 2 150 apotek i Europa, och är även en av de största aktörer som grossist på den amerikanska marknaden med 4 700 apotek, säger Titti Lundgren.

Relaterat material

Lloyds satsar på digitalt läkarbesök

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev