Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

LO-ordförande tror inte på framgång för Vårdförbundet

Publicerad: 15 maj 2008, 08:45

Vårdförbundet har inte tillräckligt stöd från andra fackförbund för att kunna driva igenom sina krav. Det menar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.


– Man kan inte komma sist och kräva mer än andra om inte kraven får uppbackning av andra fack, säger hon till Dagens Nyheter.

I sitt inledningstal på Vårdförbundets kongress i tisdags sade förbundsordföranden Anna-Karin Eklund att uppgifterna om att andra fackförbund inte stöder Vårdförbundets lönekamp är fel.

– Vi har fått stöd från TCO- och Saco-föreningar både lokalt och centralt. Lokalavdelningar inom flera LO-fack har visat sitt stöd, och även politiska organisationer som Moderata ungdomsförbundet, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Wanja Lundby-Wedin tycker dock att det saknas stöd i handling.

– Jag vet inte hur det går till inom tjänstemannarörelsen, men om ett av våra tongivande förbund strejkar blir det sympatiåtgärder och stor uppmärksamhet. Men då är det också förankrat i förväg, säger hon till DN.

LO-ordföranden säger också till tidningen att det inte är självklart att en undersköterska med lång erfarenhet ska tjäna mindre än en nyutbildad sjuksköterska.

Relaterat material

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev