Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Locka unga till primärvården”

Publicerad: 11 december 2012, 15:28

Läkarförbundets kartläggning av tillgången till allmänläkare kommer att ställas till landstingens förfogande när det är klart, skriver företrädare för Sveriges läkarförbund och Sveriges distriktsläkarförening.


Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill genom ett åtgärdsprogram satsa för att lösa rekryteringsproblemen inom psykiatri och allmänmedicin. Läkarförbundet vill vara med och lösa rekryteringsproblemen. Det skriver Marie Wedin, ordförande i Sveriges läkarförbund, Ove Andersson, ordförande i Sveriges distriktsläkarförening och Svante Pettersson, utredare i Sveriges läkarförbund, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Läkarförbundet har nyligen genomfört en kartläggning om tillgången till fasta läkare och beroendet av stafettläkare i primärvården.

Resultatet från kartläggningen är ännu inte helt klara, men en enkät till verksamhetscheferna vid landets vårdcentraler visar att 950 stafettläkare jobbade en genomsnittlig tisdag hösten 2012 eller har ett kortare vikariat. Samtidigt uppgår antalet vakanser till 935 heltider, enligt debattörerna.

Siffrorna visar enligt artikelförfattarna att landstingen har svårt att rekrytera tillräckligt många läkare till specialistutbildningen i allmänmedicin.

Att en liknande kartläggning inte har gjorts under en lång tid är "under all kritik", anser artikelförfattarna. Nu kommer resultaten från kartläggningen att ställas till landstingens förfogande när det är klart, och kan då användas som  ett underlag för att kunna göra faktabaserad planering av läkarförsörjningen i primärvården.

SKL:s åtgärdsprogram för bland annat ST-tjänster är ett steg på vägen, enligt artikeln.

Förutsättningen för ett framgångsrikt åtgärdsprogram är att primärvården uppfattas som en attraktiv arbetsmarknad för unga läkare. De måste känna tilltro till att dagens problem är på väg att lösas , skriver de.

I SKL:s satsning ingår även åtgärder för fler psykiatriker. Om det skriver debattörerna följande:

Även inom psykiatrin är ett samarbete nödvändigt. Läkarförbundet är berett att medverka till att lösa de svåra rekryteringsproblemen.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev