måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Löften ska revolutionera vården

Publicerad: 13 mars 2014, 07:22

Frustrationen i vården ska vändas till förändring. Inför Change Day, 4 juni, kan alla avge löften om hur just de ska förbättra vården.


Vårdpersonal, politiker och patienter – från och med i går kan alla gå in på den nystartade sajten Changeday.se för att avlägga löften om vad man vill bidra med för att göra den svenska hälso- och sjukvården bättre.

– Det bygger på att människor engagerar sig var och en, att kanalisera det engagemang som finns och att sprida viljan att genomföra förändring, säger Helena Conning, projektledare för Change Day.

Hon är anställd på Vinnvård som tillsammans med Qulturum i Landstinget i Jönköpings län och Jönköping Academy tog initiativet att starta Change Day. Flera andra organisationer har också hakat på. Inspirationen kommer från Storbritannien där löftesdagen påstås ha gett goda resultat i den statligt drivna vården.

Det kan låta lite flummigt men det är inget marknadsjippo, säger Helena Conning. Det bygger på tanken att mobilisera individer som tror på förändring för att få det att hända.

Professor Boel Andersson Gäre, barnläkare som utbildar vid Jönköping Academy, är också mycket engagerad.

– Man kan bygga upp sin frustration eller göra något åt situationen och det här är ett sätt att synliggöra det. Ser man att det är fler som tänker som man själv kan stenen komma i rullning. Det är ett annat sätt att starta förändring än top-down som ofta används; genom nätverk kan man hitta andra som tänker likadant som man själv, vi såg ju att det fungerade under den arabiska våren till exempel.

Löftena man kan ge kan vara i det lilla, lilla, menar hon. Kanske bara en sådan sak att man på Change Day ska le mot alla patienter.

– All förändring börjar hos en själv, det sa ju redan Gandhi.

På själva förändringsdagen kommer aktiviteter att arrangeras i olika delar av landet för att samla ihop löften och presentera dem, sannolikt blir det också seminarier och annat på vissa håll, tror Helena Conning, men eftersom det är första gången får det visa sig.

På sajten kommer nya funktioner att tillkomma eftersom. Möjlighet att lägga upp filmer och bilder, till exempel. Och löftena ska följas upp.

– I den bästa av världar skulle man följa upp vartenda löfte, det kan vi ju inte men vi ska göra det så gott det går, säger Helena Conning.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev