tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Löfven: 14 000 nya anställda i vården på fyra år

Publicerad: 26 februari 2018, 08:01

Bild 1/4  Foto: Linda Berglund

Statsminister Stefan Löfven (S) är ute på vårdturné. Första stoppet blev Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Med sig till Akademiska hade han ett löfte om 14 000 nya anställda i vården de kommande fyra åren. En satsning som beräknas kosta tio miljarder kronor. Dessutom ska ytterligare 400 miljoner satsas på kompetensutveckling för bland annat specialistsjuksköterskor under samma period. Det innebär en höjning med 100 miljoner kronor per år av den så kallade kompetensmiljarden som kom 2016.

Besöket på Akademiska sjukhuset inleddes på barnonkologen. Där pratades bland annat kompetensbrist.

– Vi kan inte vara för få. Man får lämna rummet för tidigt hela tiden. Vi måste få tillbaka dem som är utbildade men som har lämnat vården, säger Lise-Lott Pettersson, barnsjuksköterska.

Statsministern fick också träffa Emil Sigstam och Linus Andreasson. Båda har behandlats för leukemi och går nu på kontroller.

­Femårige Linus sa inte så mycket, men mamma och pappa berättade om hur viktigt stödet från bland annat psykolog och syskonstödjare varit under sjukdomstiden.

Nästa stopp var en operation av ett pulsåderbråck. Resultatet imponerade djupt på statsministern, som också medgav att det här med operationer inte var något han gärna tittade på, ens på tv.

­ – Men att man kan gå hem dagen efter ett så komplicerat ingrepp, det är helt otroligt.

Huvudpunkten under dagen var ett tal till de anställda. I talet återupprepades delar av det som presenterades på DN debatt under måndagen, bland annat de 14 000 nya vårdjobben.

– Det här är utöver de tiotusentals som behövs för att täcka pensionsavgångarna, säger Stefan Löfven.

Regeringen har ökat antalet utbildningsplatser, men för att klara behovet måste det även till snabbare validering av utlandsföddas yrkeskunskaper.

Någon snabb löning på kompetensbristen finns det inte, men Stefan Löfven är övertygad om att målet på 14 000 nya vårdanställda kommer att uppnås.

– Det är ett rimligt mål. Det går, men då måste vi betala för det i stället för skattesänkningar.

Vårdturnén inkluderar även Gällivare och Kalmar.

Från allianshåll är kritiken mot statsministerns vårdturné hård. Moderatledaren Ulf Kristersson håller med om att det behövs mer resurser och mer personal i vården.

–  Allt detta tycker vi alla lika om, säger han.

–  Det vi inte har samma uppfattning om är de akuta problemen här och nu, om vårdköerna.

Kristersson anklagar S för att ägna alldeles för lite möda åt att kapa vårdköerna. M vill återinföra den förra Alliansregeringens kömiljard och dessutom utöka den till tre miljarder kronor. Kömiljarden belönade landsting som kortade sina köer.

Även SD, KD och C har nyligen aviserat löften om vårdsatsningar inför valet.

Centerns vårdpolitiske talesperson Anders W Jonsson kallar Löfvens utspel för "skrattretande".

–  Löfven gick till val på att korta köerna och utvecklingen har blivit den rakt motsatta. Nu när nästan hela mandatperioden är klar redovisar han en ny målsättning för 2022, säger Jonsson.

KD-ledaren Ebba Busch Thor kallar Löfvens vårdlöfte för ett "ganska panikartat pr-jippo". KD vill till exempel se en stor primärvårdssatsning och att staten tar över sjukhusvården.

– Vi har aldrig haft så många sjuksköterskor och läkare per capita, mycket tack vare den förra Alliansregeringen, säger hon.

– Men det är uppenbart att det inte räcker när köerna har fördubblats inom sjukvården och människor faktiskt dör i kön, då måste man ha en idé om hur pengarna ska användas.

LINDA BERGLUND OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev