måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lojalitet förenat med livsfara i Game of thrones

Publicerad: 19 december 2018, 08:00

Bättre vända kappan efter vinden för att klara livhanken i Game of thrones. I alla fall enligt vetenskapen. OBS, draken på bilden är inte från serien.

Foto: Getty Images

Karaktärer i den populära serien lever längre om de är kvinnor och illojala. I snitt håller sig karaktärerna vid liv strax över 28 timmar, enligt en analys.


PH


Skador i huvudet och på halsen är den vanligaste dödsorsaken i den amerikanske tv-serien Game of thrones. Att dö av hög ålder är däremot extremt sällsynt visar en genomgång av totalt 330 karaktärer från sju säsonger. Resultaten av den något ovanliga studien publiceras i tidskriften Injury Epidemiology.

Den amerikanska tv-serien Game of thrones hade premiär 2011 och har setts av miljontals människor. Ett av seriens signum är ett markant inslag av våld och karaktärer som dör i ett rasande tempo. I väntan på den åttonde säsongen, har två forskare från Macquire University i Australien, tittat igenom serien och gjort en statistisk analys av dödsriskerna.

Slutsatsen är att en manlig karaktär som är lojal med sin släkt i kan räkna med att dö i förtid. Karaktärer av lägre rang lever också kortare tid än de med högre status.

Hela 14 procent av karaktärerna dör redan en timme efter att de gjort sin entré i serien. Spannet sträcker sig mellan elva sekunder och 57 timmar. Totalt har över hälften av alla som introducerats dött, däribland många av huvudkaraktärerna.

Skador till följd av våldsamheter eller förgiftning är den klart vanligaste dödsorsaken, i princip uteslutande orsakad av någon av de andra i serien.  Bara två karaktärer, Maester Aemon och Old Nan, har lyckats hålla sig i livet så länge att de lyckats avlida av ålder.

Författarna påpekar att eftersom det är en observationsstudie så går det inte att dra slutsatser om hur det kommer gå för karaktärerna i den åttonde säsongen som sänds i vår. Men, skriver de, det kan ge en fingervisning om vartåt det barkar.

Läs abstract:
Reidar Lystad och Benjamin Brown. “Death is certain, the time is not”: mortality and survival in Game of Thrones. Injury Epidemiology, publicerad online 10 december 2018. DOI: 10.1186/s40621-018-0174-7

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev