Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

LOK kräver samsyn kring införandet av nya läkemedel

Publicerad: 20 november 2007, 12:24

Införandet av nya läkemedel måste bli mer strukturerat, och det snabbt. Det anser ordförandena i landets läkemedelkommittéer som i januari startar arbetet för att uppnå nationell samsyn kring de nya medlen.


Det var vid ett möte i dag tisdag som LOK, Läkemedelskommittéernas ordförandekollegium, beslutade att ta ett eget initiativ i den heta frågan om introduktionen av nya, och ofta kostsamma, läkemedel.

– Vi ser med oro på att det saknas en nationell samsyn när det gäller prioritering av vilka patienter som ska behandlas och hur finansieringen ska lösas. Det är inte rimligt att man gör så olika runtom i landet, säger Kerstin Hulter Åsberg, ordförande för LOK.

Organisationen stödjer Sveriges Kommuner och Landstings förslag om en samrådsgrupp med staten som ska ta fram regler som garanterar att de nya läkemedlen används lika över landet. Men samtidigt anser man inom LOK att det är bråttom och därför ska organisationen med början i januari bjuda in experter inom olika terapiområden från sjukvården och berörda myndigheter. Dessa ska arbeta fram modeller för hur de nya läkemedlen kan introduceras och utvärderas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News