Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lokal antibiotika bäst mot rinnande öron

Publicerad: 25 januari 2006, 09:50

Örondroppar med antibiotika är en bättre behandling mot rinnande öroninfektioner än antibiotika som tas oralt eller injiceras. Det är slutsatsen i en ny Cochranerapport.


Öroninflammationer med kroniskt rinnande öron är ett vanligt problem i fattigare länder, särskilt bland barn. Om inte sådana öroninfektioner behandlas riskerar barnet att få bestående hörselskador, något som i sin tur kan påverka både språkutveckling och tal.

En systematisk litteraturgenomgång som gjorts vid Cochranebiblioteket visar att det är mycket effektivare att ge antibiotika av kinolontyp lokalt, till exempel ciprofloxacin, än antibiotika som ges oralt eller med injektioner.

Enligt huvudförfattaren, Carolyn Macfadyen vid Liverpool School of Tropical Medicine i Storbritannien, vet man mindre om långtidsresultaten och om hur komplicerade öroninflammationer av denna typ bör behandlas.

Författarna konstaterar också att det finns liten evidens för säkerheten när det gäller antibiotika som används vid lokalbehandling. De anser att läkare som använder sådana läkemedel, särskilt de som inte är av kinolontyp, bör vara observanta på tecken på ototoxicitet - som yrsel, tinnitus och hörselnedsättning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev