Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lokal e-handel blir Apoteksgruppens nya recept

Publicerad: 19 februari 2015, 14:04

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Apoteksgruppens egen modell för e-handel och fortsatt investering i expeditionsstöd är viktiga satsningar för Apoteksgruppen under året.


I år satsar alla apotekkedjor på kedjor e-handel. E-handeln lyfts också fram av Apoteksgruppens vd Eva-Britt Gustafsson när Dagens Apotek frågar om vilka som blir de viktigaste händelserna 2015 för kedjan.

– Till sommaren lanserar vi handel med det receptbelagda sortimentet och före årsskiftet kompletterar vi med egenvårdssortimentet, berättar hon.

Den modell som Apoteksgruppen kommer att använda skiljer sig från de andra kedjornas då Apoteksgruppen består av småföretag. Förutom att varor ska kunna skickas från ett centrallager ska kunderna också kunna beställa från de lokala apoteken.

– Vi ska ha den mest lokalt anpassade e-handeln. Till exempel kan farmaceuterna på våra apotek köra ut med läkemedel efter en beställning på nätet.

Bland övriga satsningar i år nämner Eva-Britt Gustafsson att kedjan kommer att fortsätta arbeta med EES, elektroniskt expeditionsstöd, som exempelvis varnar om kontraindicerade läkemedel lämnas ut.

– Trots att våra apotek utgör 10 procent av alla apotek står vi för 70 procent av EES-användningen. Vi anser det är ett bra sätt att förebygga fel och vi vill använda det ännu mer.

Bland de utmaningar som kedjan, och branschen, står inför i år lyfter hon fram minskade intäkter från parallellimport som bland annat beror på en svag krona. Hon säger också att hon hoppas på ändringar i handelsmarginalen, som nu ses över av TLV.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev