söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lokalt fack vill prova enhet utan sjuksköterskor

Publicerad: 15 juni 2017, 11:14

”Vi kan inte förkasta någonting innan vi har provat det”, säger Åsa Fjorde. Foto: Privat, Petter Arvidson/Bildbyrån

Det går inte att förkasta observationsenheten innan man provat den, säger Åsa Fjorde, förtroendevald för Vårdförbundet vid Lasarettet i Ystad.

Ämnen i artikeln:

VårdkrisenLasarettet i YstadVårdförbundet

JK


Sedan Dagens Medicin först skrev om den sjuksköterskelösa observationsenheten vid sjukhuset har debatten rasat. Flera upprörda läsare har ifrågasatt patientsäkerheten och även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har gjort skarpa uttalanden och liknade det hela vid ett Macchiarini-experiment.

Åsa Fjorde, lokalt förtroendevald, försöker i stället ta ner det hela på jorden och hon försäkrar bland annat att undersköterskor inte kommer att ge några läkemedel.

– Och min chef berättade i förrgår att man så mycket som möjligt kommer att bemanna med en sjuksköterska. Själva observationsenheten kommer att ligga inne på hjärtintensivvårdsavdelningen, säger Åsa Fjorde till Dagens Medicin.

Hon förklarar att tanken är att patienterna precis som i dag ska få sin första dos läkemedel av en sjuksköterska på akuten, om det finns behov för det, innan de kommer till observationsenheten.

Tycker Vårdförbundet lokalt att det är ett bra initiativ, eller har ni några tveksamheter med upplägget?

– Jag har svårt att säga varken bu eller bä och enheten kommer ju som sagt att bemannas med en egen sjuksköterska i möjligaste mån. Men verksamhetschefen Morten Ljungdal har ju själv sagt att fungerar det inte så stängs enheten. Det här har man gjort för att slippa ensamarbete inne på hjärtintensiven och akutvårdsavdelningen.

Samtidigt har Åsa Fjorde förståelse för att folk har reagerat. Hon säger att hon värnar om sjuksköterskeprofessionen och önskar att det inte var brist på vilja att anställa utifrån sjuksköterskornas krav.

– Men jag tycker att det är viktigt att vi sjuksköterskor finns på de platser där våra högkvalitativa insatser behövs, och de behövs inne på hjärtintensiven och akutvårdsavdelningen. Jag har själv jobbat på observationsenheten och ibland är det mycket sjuksköterskeinsatser, ibland är det bara information om ett röntgensvar, och det ger ju läkarna.

Om något skulle hända med patienterna finns det alltid sjuksköterskor och flera läkare inne på hjärtintensiven, försäkrar Åsa Fjorde.

Vad tycker du om Sineva Ribeiros liknelse med ett Macchiarini-experiment?

– Det är nog lite att överdramatisera det och hon har inte all information. Överläkare kommer att ta fram tydliga listor och riktlinjer över vilken typ av patienter som ska befinna sig på enheten och vilka som absolut inte ska vara där. Det är inte jättesjuka eller döende patienter.

Relaterat material

”Desperata lösningar hotar patientsäkerheten”

SKL positiv till test med sjuksköterskelösa enheter

Facket liknar sjuksköterskelösa enheter vid Macchiarini-experiment

Även Danderyd öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Ystad öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev