Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Löneavdrag för påtvingad ledighet ok enligt domstol

Publicerad: 7 maj 2008, 12:14

I dag föll domen som avgjorde om det var rätt att göra löneavdrag för personal som tvingats hem för att inte bryta mot arbetstidslagens regler om dygnsvila. Svaret blev ja.


Målet gällde tre perfusionister, personal som hanterar hjärt-lungmaskiner, på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna.        Enligt arbetstidslagen ska en anställd ha elva timmars sammanhängande dygnsvila. Den tvist som i dag avgjordes i Arbetsdomstolen handlar om att perfusionisterna vid ett antal tillfällen fått sin beredskap i hemmet avbruten av arbete.

 När de dagen efter inställt sig på arbetsplatsen har de skickats hem med hänvisning till att de inte fått sina elva timmars sammanhängande dygnsvila. För de timmar som perfusionisterna inte fått arbeta har arbetsgivaren, Stockholms läns landsting, gjort löneavdrag.

 Perfusionisternas fackförbund, SRAT, har hävdat att de tre haft rätt till lön under den tid de varit hemkommenderade, något som landstinget motsatt sig. Lokala såväl som centrala förhandlingar fördes mellan parterna utan att de kunde enas och frågan lyftes till slut till Arbetdomstolen.

 I dag kom domen och domstolen går alltså på arbetgivarens linje. De tre perfusionisterna kommer inte att få någon ersättning för de timmar de varit tvingade att ta kompledigt och SRAT tvingas även att betala landstingets rättegångskostnader.

  - Det här är naturligtvis trist. Vi är jätteledsna allihopa, säger Stefan Arnstigen, en av de tre perfusionister som målet i Arbetsdomstolen gällt.

 - Nu kommer vi tvingas att lägga om alla scheman. Vi tänker inte jobba gratis, säger han.      Läs domen på Arbetsdomstolens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev