Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lönegapet växte med 57 procent

Publicerad: 6 mars 2012, 13:49

Foto: Photos.com

Det senaste årtiondet har löneklyftan mellan toppen och botten vidgats med mer än 50 procent i Jämtlands läns landsting.


Mellan den som har lägst och den som har högst betalt i landstinget skiljer det i dag 93 700 kronor per månad, skriver Östersunds-Posten. På elva år har gapet mellan lönerna ökat med 57 procent. Enligt Kristina Fluur-Hedman, Vårdförbundets ordförande i Jämtland, bryter den kurvan mot arbetsvärderingen som finns sedan flera år.

– Tanken var att man skulle prioritera de som jobbar på en armlängds avstånd från patienten. Det är där verksamheten bedrivs. Nu har det snarare blivit att ju längre man jobbar från patienterna, desto högre lön och bättre förmåner har man, säger hon till tidningen.

Förbundsombudsmannen Conny Carlsson, Vårdförbundet i Västernorrlands och Jämtlands län, vill att landstinget ska inrätta en strategi för att förhindra att skillnaderna fortsätter att öka.

– Ska man få andra strukturer än de här måste man ändra lönesättningen. Man måste öka de lägsta lönerna och minska påslaget på de högst avlönade, säger han till Östersunds-Posten.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev