Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lönen en väg att nå rätt person

Publicerad: 25 februari 2015, 10:33

Den som vill ha bra lön under sin AT kan söka sig till Blekinge eller Lycksele. Där erbjuds flera tusenlappar mer än i storstäderna.


Sedan fjolårets rankning av AT-lönerna har flera sjukhus höjt sina AT-löner med 1 000 kronor, det handlar om höjningar på drygt 3 procent. I dag erbjuder 17 sjukhus ingångslöner på över 32 000 kronor i månaden, jämfört med elva för ett år sedan.

Antalet sjukhus som håller nivåer under 30 000 kronor har minskat från 40 till 30.

Mariehamn, med en handfull AT-block, ger fortfarande den i särklass högsta AT-lönen, 37 282 kronor – enligt 2014 års lönenivå. Något som tillskrivs valutakursen för euron.

Ålands centralsjukhus har de senaste åren haft drygt 20 sökande till de två block som startar varje halvår.

– De som vill göra sin AT-tjänstgöring här vill jobba på ett litet sjukhus med mycket praktiskt arbete och goda möjligheter till eget ansvar. Våra AT-läkare gör ett bra jobb och vi betalar gärna en konkurrenskraftig lön åt dem, säger AT-studierektorn Tora Woivalin.

Ett av de sjukhus, på fastlandet, som lagt på en tusenlapp på årets AT-lön är Blekingesjukhuset med verksamhet i Karlshamn och Karlskrona. Den nya lönen, 32 800 kronor, gäller till sista mars 2016.

– Ingångslönen för AT har legat stilla sedan 2013, så nu gjorde vi en revision som gäller sedan den 1 januari. Utöver ingångslönen kan de som har arbetat som underläkare efter utbildningen få 200 kronor ytterligare per sex månaders period som de har tjänstgjort. Även de som har en annan högskoleutbildning kan få påslag, berättar Mats Magnusson, PA-konsult för AT i Landstinget Blekinge.

Landstinget har som mål att ligga högt i löneligan för AT-läkare. Men inte i första hand för att öka söktrycket. Det är redan relativt gott.

– Vi har runt 120 sökande till de tiotalet AT-blocken. Så vi kan välja dem som är mest intressanta och som har ambitionen att stanna kvar här i Blekinge även efter AT:n. Man är förstås inte livegen, men 75 procent av våra AT-läkare stannar, berättar Mats Magnusson.

En anledning till att så många fortsätter att arbeta som läkare i Blekinge även efter AT är att landstinget är litet och har korta beslutsvägar, tror Mats Magnusson.

– Ser vi att något inte fungerar så tar vi tag i det direkt. Jag tror att AT-läkarna känner sig trygga med det.

Även Lyckselse når högt i lönerankningen, liksom sjukhusen i Dalarna som fortsätter sin satsning på att locka nyutbildade läkare med hjälp av bland annat lön. Flera sjukhus i Norrbotten samt Torsby i västra Värmland håller också höga lönelägen, jämfört med sjukhusen i och runt Stockholm och Göteborg, som har ingångslöner på drygt 28 000 kronor.

Sjukhusen i Skåne, som ligger i den nedre delen av listan, har gjort en uppryckning och lagt på tusen kronor på AT-läkarnas löner, sedan 2014. Där är nu lägstanivån 28 500 kronor i månaden, enligt 2015 års lön.

Sjukhuset i Kungälv hamnar, tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhuset, i botten med 28 000 kronor. Där har ingångslönen stigit med 500 kronor sedan 2014.

Sök bland löner och annan AT-information här.

Relaterat material

Vägen till att få sin AT i storstan

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev