Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lönerna sänks inte i vården

Publicerad: 3 mars 2009, 11:05

Lönerna sänks inte i vården

Foto: Foto: Photos.com

Industriarbetare kan få gå ned i lön efter IF Metalls nya uppgörelse. Men enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är lönesänkningar inte aktuellt inom vården.


IF Metall har öppnat upp för lokala lönesänkningar, i ett krisavtal med fyra arbetsgivareförbund. I stället för att varsla ska företagen och facket kunna komma överens om ledighet och utbildning för de anställda, mot att de ersätts med 80 procent av den ursprungliga lönen.

Agneta Jöhnk, chef vid avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, menar att vården inte kan jämföras med industrin.

– Lönesänkningar är inte aktuella för oss, säger Agneta Jöhnk.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund menar att hon förstår IF Metalls svåra situation, men att uppgörelse är problematisk eftersom arbetsgivare nu kan hänvisa till avtalet i förhandlingar med andra organisationer. Dessutom påpekar hon att lönesänkningarna även ger negativa effekter på medlemmarnas underlag för a-kassa, pension och sjukpenning.

– Medarbetarna ska inte behöva subventionera företag med låga löner, säger Anna-Karin Eklund.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet, anser dock att IF Metall tagit ett modigt steg.

– Det visar på styrka att man inom facket kan tänka sig olika lösningar för olika situationer. Det här är en unik situation, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Hon påpekar att läkarnas situation inte är jämförbar med den för IF Metalls medlemmar och är trots krisen inte orolig för att sänkta löner kommer att bli vanligt förekommande på arbetsmarknaden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev