Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Löneskillnad mellan manliga och kvinnliga läkare

Publicerad: 24 juni 2019, 08:53

Ny statistik från Läkarförbundet visar att manliga läkare fortfarande tjänar mer än kvinnliga, på nästan samtliga befattningar, skriver Läkartidningen.


Medellönen för samtliga regionanställda läkare förra året var 62 165 kronor i månaden. Den kollektiva löneutvecklingen var 1,9 procent mellan åren 2017 och 2018.

Den procentuella löneökningen var något bättre för kvinnliga läkare jämfört med manliga. Men trots det skilde det i genomsnitt 4 382 kronor i månadslön mellan könen under 2018, enligt Läkartidningen.

Absolut störst skillnad mellan könen, mätt i både kronor och procent, ses hos läkare som är höga chefer, enligt den statistik som Läkartidningen redovisar.

– Vi är väl medvetna om att de här skillnaderna fortfarande finns. Vi tycker att Läkarförbundet måste driva de här frågorna hårdare, säger Susanne Bergenbrant Glas, ordförande för Kvinnliga läkares förening, till tidningen.

På frågan om vad hon tror att det fortsatta löneskillnaderna beror på, svarar hon:

– Förr handlade det om att vi var färre kvinnliga läkare och det var männen som hamnade på toppositionerna, men nu borde det inte vara så för nu är mer än 50 procent av läkarkåren kvinnor. Det håller på att jämnas ut, men vi tror fortfarande att det är traditionella strukturer som slår igenom.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev