Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Löneuppror olaglig åtgärd

Publicerad: 28 mars 2008, 13:01

Ett upprop på internet, som manar medlemmar i Vårdförbundet till uppsägning om medlemmarnas löner inte höjs, är en olovlig stridsåtgärd. Nu uppmanas medlemmar och förtroendevalda att inte skriva på uppropet.


Löneupproret 2008, som den aktuella protestlistan på internet kallas, startades av två sjuksköterskor på Centrallasarettet i Västerås. De som skriver under kräver bland annat en löneförhöjning på 5 000 kronor och en lägsta ingångslön på 23 000 kronor. Om inte kraven möts hotar Löneupproret med massuppsägningar den 30 april.

Hittills har 24 813 personer skrivit på uppropet, varav 8 289 uppger att de arbetar inom vårdyrken.

Men enligt svensk arbetslagstiftning och avtal är den typ av hot som framförs i uppropet en olovlig konfliktåtgärd. Därför har Vårdförbundets chefsförhandlare, Margareta Öhberg, i dag gått ut med en uppmaning till medlemmar och förtroendevalda om att inte skriva på uppropet.

– Förtroendevalda i förbundet har en skyldighet att agera mot olovliga stridsåtgärder. Nu finns det förtroendevalda som i stället skrivit på detta, även om det inte är särskilt många, säger hon.

Vad kan det här få för konsekvenser för Vårdförbundet?

– Det gynnar i vart fall inte vårt mål när medlemmar tar till olovliga åtgärder, säger Margareta Öhberg.

På Sveriges Kommuner och landsting, SKL, som är Vårdförbundets motpart i de pågående förhandlingarna, har inget beslut fattats om huruvida organisationen ska vidta några åtgärder med anledning av uppropet.

– Hela förhandlingsdelegationen ska ha en telefonkonferens senare i dag. Då antar jag att frågan kommer att komma upp. Innan dess kan jag inte kommentera detta, säger Ingela Gardner Sundström, chef för SKL:s förhandlingsdelegation.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev