Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Löneupproret vinner delsegrar

Publicerad: 2 juli 2014, 07:41

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Nästan nio av tio färdiga sjuksköterskor i Stockholm fick en lön på över 24 000 kronor i månaden.


”Inte under 24 000-rörelsen” som kräver att nyutexaminerade sjuksköterskor inte ska gå en ingångslön under 24 000 kronor i månaden börjar skörda frukterna av sitt långa kampanjande, se artiklar här intill.

En färsk undersökning visar att 86,7 procent de sjuksköterskor som examinerats i Stockholm vårterminen 2014 fick en lön över 24 000 kronor. 51,1 procent fick en lön över 25 000 kronor i månaden, något som sedan en tid varit rörelsens nya krav i vissa delar av landet, vilket ska jämföras med 29 procent för höstens avgångsklasser i huvudstaden.

Rörelsen har dock inte kunnat få fram tillförlitlig statistik för riket men i Norrköping noteras att 82 procent av avgångsklassen fått en lön över 24 000 kronor i månaden och att 74,4 procent av de nyutexaminerade sjuksköterskorna fått anställning i Landstinget i Östergötland.

I Uppsala läns landsting har nyutexaminerade sjuksköterskor i praktiken haft en ingångslön på 25 000 kronor sedan november förra året, berättade Dagens Medicin redan då. Det har gjort det lättare att rekrytera personal till Akademiska sjukhuset, enligt Monica Hedström Carlsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

– Men det betyder också att de finns sjuksköterskor som jobbat i 3–4 år som har 23 000 kronor i lön och ligger lägre i lön än de som nyanställs, säger hon till Dagens Medicin.

Relaterat material

Höjda ingångslöner ger sviter som svider

Högre lön sätter press på grannar

”En fantastisk seger för oss”

Hon har haft framgång med lönen

”Det är dags att ta vårt uppror på allvar”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev